15.5 C
Budapest
2022. május 28., szombat
Magyar Jelen
Külföld

Újabb légicsapást mért Izrael Szíriára

Izraeli légicsapás ért több, Hama tartománybeli célpontot péntekre virradóra Szíriában, a légvédelem több rakétát megsemmisített – jelentette a szíriai állami hírügynökség, amelynek beszámolója szerint a támadásban legalább négy civil életét vesztette.

A SANA katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az izraeli gépek Libanon légteréből lőttek ki rakétákat. A szíriai állami televízió robbanást jelentett a tartományból. Az állami hírügynökség szerint a támadásban egy család négy tagja életét vesztette, további négy civil megsebesült. A SANA szerint a légicsapásban megsemmisült három ház Hamában.

A támadás hírét megerősítette a brit székhelyű, de a térségben kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű aktivistahálózat, amely szerint azonban civilek az izraeli rakéták hatástalanítására kilőtt szíriai rakéták miatt vesztették életüket.

Izrael az elmúlt években már több száz légicsapást hajtott végre Irán-barát milíciák feltételezett szíriai hadállásai ellen, ám az izraeli hadsereg részéről rendszerint nem kommentálják az ezekről szóló híradásokat.

A péntek hajnali volt az első izraeli légicsapás szíriai területen Joe Biden amerikai elnök szerdai beiktatása óta. A múlt héten szintén izraeli légicsapásokat jelentettek Szíriából, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint ezekben legalább 57 ember vesztette életét. Az OSDH állítása szerint valamennyien fegyveresek.

A Közel-Keleten az elmúlt hetekben nőtt a feszültség, sokan pedig attól tartanak, a Szíria szövetségesének számító Irán megpróbál bosszút állni azért, mert tavaly januárban amerikai dróncsapás végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységének parancsnokával.

Az OSDH szerint 2020-ban Izrael 39, katonai támaszpontokat, fegyverraktárakat és gépjárműveket célzó légicsapást hajtott végre Szíriában.

Izrael a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdete óta hajt végre katonai műveleteket az arab országban, elsősorban a kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik ellen. Izrael fenyegetésként tekint ezekre a milicistákra, különösen azokra, akik a határának másik oldalán, a megszállt Golán-fennsík közelében tartózkodnak.

(MTI nyomán – Képünk illusztráció)

További híreink

Ursula von der Leyen még széket sem kapott Erdogannál, ülhetett a kanapén

Irányi Dániel

Balesetet okozott, majd “idegállapotba” került (videó)

Irányi Dániel

Huszonnégy órán belül kétszer támadtak meg kalózok egy máltai hajót a Guineai-öbölben

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen