25.5 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírekTudomány

Újra vesztegzár alá helyeztek egymillió kínait Vuhanban

Közel egymillió embert vontak vesztegzár alá a koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító kínai Vuhan elővárosában – írja több nemzetközi lap. 

A döntés oka, hogy a településen négy személy is pozitív koronavírus-tesztet produkált, most emiatt a négy fertőzött miatt zárták le a milliós kerületet.

A Csianghszia nevű kerületben azt kérték a helyi lakosoktól, hogy lehetőség szerint ne lépjenek az utcára az elkövetkezendő három napban. Vuhanban egyébként rengeteget tesztelnek – így akadtak rá a két pozitív koronavírus-tesztet produkáló betegre a 12 milló főt számláló városban. Mindketten tünetmentesnek bizonyultak, de egy-egy ismerősüknél később kimutatták a vírus jelenlétét.

Kína egyébként a zéró-Covid néven emlegetett stratégiát követi: pár pozitív Covid-teszttel rendelkező személy miatt sokszor egész településeket zárnak le.

A járvány korábbi szakaszában annak érdekében, hogy a munka ne akadjon meg, számos helyi cég arra kötelezte a dolgozóit, hogy aludjanak bent a munkahelyükön, nehogy elkezdjék terjeszteni a fertőzést. Kínában eddig 2,2 millió koronavírusos esetről tudni, a hivatalos statisztikák szerint 14 720 ember veszítette életét a betegség következtében.

A BBC emlékeztet rá: néhány héttel ezelőtt jelent meg egy kutatás, mely szerint Vuhan Huanan piacáról származhat a koronavírus – már persze akkor, ha nem valamelyik laborból. A legelső betegek ugyanis valamilyen módon kapcsolódtak az említett piachoz. 2019 novemberében, illetve decemberében két variáns is elterjedt – két olyan esetben indulhattak útjukra, amikor egy ember kontaktusba került egy vadállattal a piacon.

(femcafe nyomán, illusztráció:Stinger)

További híreink

Srí Lankán 26000 embert tartóztattak le a kijárási tilalom megsértése miatt

Kiss Albert

Tőkés legyőzte a bíróságon a szekusokat, akik őt magyar kémnek nevezték

Szabó Norbert

Újjáalakult a MIÉP

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben