11.5 C
Budapest
2021. szeptember 20., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Uniós biztos: Jogharmonizációra van szükség a “szivárvány családok” uniós szintű elismeréshez a tagállamokban

Az “LGBTQ-emberek” jogegyenlősége prioritás az Európai Bizottság számára – jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, a testület LGBTQ-stratégiájával kapcsolatos vita keretében.

Dalli azt mondta, hogy az EU-nak a kezdetektől fogva fontos volt az állampolgárok jogegyenlősége és jogbiztonsága. Hozzátette, ezen e téren sok előrelépés történt, viszont a szexuális kisebbségekhez tartozó emberek majdnem 40 százaléka továbbra is félelemben és kirekesztettségben él az unióban, és kiszolgáltatottságukat a koronavírus-járvány tovább fokozta.

Dalli bemutatta a stratégia legfontosabb elemeit:

a biztonság garantálást, a diszkrimináció visszaszorítását, az esélyegyenlőséget az LGBTQ-csoportok számára, valamint a nyitott és befogadó társadalmak előmozdítását.

Felhívta figyelmet, hogy több uniós tagállam még mindig nem bünteti az LGBTQ-csoportok elleni gyűlöletbeszédet és bűncselekményeket. Nagyon fontos – emelte ki – hogy ezen a téren jogharmonizáció legyen a tagországokan.

Hozzátette:

ugyancsak jogharmonizáció lesz szükséges az úgynevezett “szivárvány családok” uniós szintű elismeréshez a tagállamokban, a családjog tekintetében a kölcsönösség alapján kell eljárni. A testület a “családok sokszínűségének” szempontjából fogja felülvizsgálni a 2009-es, unión belüli szabad mozgásra és tartózkodásra vonatkozó irányelveket is.

Dalli a plenáris ülésen a lengyel nők abortuszjogairól szóló vita kapcsán úgy vélekedett, hogy a lengyel alkotmánybíróság döntése egyértelműen korlátozza az nők jogait. Emlékeztetett, hogy Lengyelország ellen a 2017-ben indított, 7-es cikkely szerinti eljárás során a bizottság megkérdőjelezte az alkotmánybíróság függetlenségét. “Továbbra is komolyak az aggodalmak ezzel kapcsolatban, amelyre a szeptemberi jogállamisági jelentés rá is mutat” – tette hozzá.

Nyomatékosította, hogy az erős női jogok európai értékek, de arra is felhívta a figyelmet hogy ezeket a vívmányokat nagyon könnyen el is lehet veszíteni. Dalli a bizottság elnökét, Ursula von der Leyent idézve figyelmeztetett:

az EU nem csúszhat vissza a múltba, amikor a jelenben és a jövőben is minden téren az élen kell járnia.

(MTI nyomán – Fotó: AFP)

További híreink

Elfogták a maszkos rablót: kétszer ment vissza fegyverrel ugyanabba a lakásba

Szabó Norbert

Hetente kétszer propagandafilmet kell vetíteni a kínai mozikban

Faragó Dániel

Az új-zélandi Hamiltonban eltávolították az őslakosok megölésével vádolt brit tengerésztiszt szobrát

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen