35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Sepsi - Dinamo Bukarest
HírekSport

Van remény! Magyarellenességért 12.000 lejes büntetést kapott a Dinamo Bukarest

Az erdélyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján, újabb 12 ezer lejes büntetést (kb. 830.000 Ft) szabott ki a román Diszkriminációellenes Tanács a Bukaresti Dinamo csapatának. Az eset még 2018. április 30-án történt, amikor a Sepsi OSK látta vendégül a bukaresti csapatot.

Sepsi - Dinamo Bukarest
Sepsi – Dinamo Bukarest, „Csak Románia, csak Dinamo Bukarest, autonómia nélkül a román területeken”

A mérkőzés teljes ideje alatt a vendégszurkolók a „ki a magyarokkal az országból” rigmust skandálták.  „Csak Románia, csak Dinamo Bukarest, autonómia nélkül a román területeken”. A magyarellenes megnyilvánulást tovább fokozták, amikor egy Dinamó-szurkoló beugrott az ellen táborba, és letépett egy hazai szurkolók által kifüggesztett Sepsi OSK zászlót. Ekkor lépett közre a csendőrség. A Román Labdarúgó Szövetség egyébként emiatt, a meccs utáni héten 5000 lejre büntette meg a Dinamót. – írta korábban Maszol.ro portál

800.000 forintos büntetés a román klubnak

A szervezők próbálkozása, hogy megakadályozzák a helyzet elmérgesedését, hiábavaló volt. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács friss határozata kimondja, hogy a Dinamo szurkolók magatartása egyértelműen megkülönböztető, és etnikai alapon diszkriminatív volt, ezért 12 ezer lejes bírsággal sújtja a klubbot, amely visszaesőnek számít a magyarellenesség területén.

„Üdvözöljük az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését, amely hozzájárul ahhoz, hogy a sport területéről visszaszoruljon a hasonló szurkolói magatartás. Az elmúlt évek következetes munkájának köszönhetően ma már kevés olyan csapat van az I. ligában, amely a hasonló magyarellenes megnyilvánulásokat megengedi magának. Számunkra viszont az a cél, hogy ebben az országban a sport területéről is teljesen eltűnjön a megfélemlítő, kirekesztő, magyargyalázó magatartás, és a fair play szellemében játsszák a mérkőzéseket. Ennek érdekében megteszünk minden lehetséges lépést, és arra kérjük a magyar szurkolókat, amennyiben diszkriminatív esetet tapasztalnak, rögzítsék azt fotóval, videóval, és küldjék el a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak” – nyilatkozta Benkő Erika az intézmény igazgatója.

A Dinamó szurkolói nem először kerülnek a magyarellenességgel kapcsolatos hírekbe. Utoljára az Úz-völgyi temető megtámadásánál mutatták be valódi énjüket. A június 6-ai incidens kapcsán még aznap felmerült, hogy a több száz fős „megemlékező” román tömegnek futballhuligánok segítettek bejutni a magyarok által élőlánccal védett temetőbe.

Úzvölgye, 2019. június 6.
Valentin Jumugă, a PCH (a Dinamó egyik ultracsoportjának) vezetője. Az úzvölgyi katonatemetõbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetõben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértõen létesített román emlékművet és parcellát.
MTI/Veres Nándor

Később megfogalmazódott az a hipotézis, hogy a rohamot Bukarestben tervelték ki, és onnan irányították. Erre utal Sebastian Cucoşnak, Carmen Dan belügyminiszter jobbkezének a jelenléte és viselkedése. Ugyancsak ő vezényelte le a tavalyi augusztusi diaszpóra-tüntetés erőszakos feloszlatását, amelynek során – az ellenzék gyanúja szerint – ultrákat vetettek be azzal a céllal, hogy igazolják a rendfenntartó erők durva válaszlépését – tudtuk meg a Maszol.ro portáltól.

Kapcsolódó: Román trikolórba borul ismét pénteken az úzvölgyi temető

További híreink

Beteg nagymamáját verte halálra

Kiss Albert

Így tüntettek az antifák Horthy és a Mi Hazánk ellen szombaton- VIDEÓ

janositamas

Külföldi parancsra hallgatta ki a rendőrség László Attilát, a MÖM vezetőjét

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben