A keddi parlamenti szavazás után szerda délután kizárnák Varga-Damm Andreát a Jobbikból – értesült a hvg.hu több jobbikos forrásból. A Jobbik parlamenti frakciója ugyanis megszavazta azt a salátatörvényt, amellyel felhatalmazták a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy gyakorlatilag mindent megtudhasson egy adott állampolgárról, a rendőrök pedig az ártatlanul meggyanúsítottak adatait is 20 évig őrizhetik.

A téma felelőse Varga-Damm Andrea volt a Jobbiknál, aki forrásaink szerint nem tájékoztatta megfelelően a pártot a törvényjavaslat tartalmáról, ezért nyomhattak igent a szavazásnál a Fidesszel együtt. A képviselő volt korábban a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke is, de a helyére a Jobbik Lukács László Györgyöt ültetné a jövőben.

Információink szerint a pártvezetés ezt nem tartja összeegyeztethetőnek a párttagsággal, ezért a szerda délutáni elnökségi és frakcióelnökségi ülésen megvitatják Varga-Damm kizárását.

A szavazásért a Jobbik szerda reggel közleményben kért elnézést, azt írták, hibáztak, a 282 paragrafusból álló salátatörvény megszavazásakor.

Amikor napközben arról érdeklődtünk a pártnál, lesz-e személyi következménye, felelősségre vonás a pártban azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik ezt a javaslatot megszavazta, azt írták, reggeli közleményükből is egyértelműen kiderül, hogy “a Jobbik nem egy következmények nélküli párt. Hibáztunk, elismertük.” De úgy tűnik, a tervek szerint itt nem állnak meg, kizárnák a pártból a politikust.

Varga-Damm korábban a közösségi oldalán arról írt, hogy ezt a törvényt akkor is megszavazta volna a kétharmad, ha a Jobbik nem szavaz velük, illetve szerinte a törvény nem ad korlátlan felhatalmazást a szakszolgálatoknak. Azonban a képviselő később ezt a bejegyzését törölte.

Forrás: HVG.hu