19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Veszélyben az oktatás- már a téli szünet után hiányozni fognak az oltatlan tanárok

Újabb felmérés készült az iskolák átolottságára vonatkozóan- írja az Index. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter elmondta:

a helyzet aggasztó, 1500 intézményben mintegy ötezer pedagógus nincs beoltva, és közülük háromezren a jövőben sem tervezik felvenni a vakcinát.

A felmérésben szereplő kérdésekre az igazgatóknak kellett válaszolniuk: 

  • Az intézményében hány olyan pedagógus van, aki nincs beoltva?
  • Az előzetes beszélgetések alapján közülük hányan vannak azok, akik nem is tervezik felvenni a vakcinát?
  • Az intézményében hány olyan egyéb dolgozó van, aki nincs beoltva?
  • Az előzetes beszélgetések alapján közülük hányan vannak azok, akik nem is tervezik felvenni a vakcinát?

A felmérésben résztvevő iskolákban és óvodákban összesen 5270 olyan pedagógus van, aki nincs beoltva, közülük 3338-an nem is tervezik felvenni a vakcinát.

A tanárok 61 százaléka tehát az intézkedés hatására sem változtat a korábban meghozott döntésén.

Az oltatlan takarítónők, karbantartók, portások 60 százaléka ezek alapján januártól inkább új állást keres. Mivel az elvárt oltásról szóló kormányrendelet az állami iskolákra vonatkozik, vélhetően a pedagógusokhoz hasonlóan ők is olyan magán- vagy egyházi intézményben folytatják a munkát, ahol az intézkedés bevezetéséről a fenntartó egyénileg dönthet.

Így éppen azokból az állami iskolákból vándorolnak el a dolgozók, ahol számos esetben már eddig is csak megfeszített tempóban, túlórákkal, és helyettesítésekkel lehetett ellátni a feladatokat. A felmérésből egyébként az is kiderült, hogy a többség számára egész egyszerűen érthetetlen, hogy a kötelező oltás bevezetése miért a fenntartótól, és miért nem a feladatoktól függ?

– tette fel a kérdést Horváth Péter. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón arról beszélt, hogy a pedagógusoktól azért várják el az oltást, mert ők sok gyerekkel találkoznak, állandóan közösségben vannak. Egyelőre nem tudni, miért lenne ez másképp a magán- vagy egyházi fenntartású intézményekben.

„Míg egyes intézményekben 100 százalékos az átoltottság, máshol a dolgozók 30-40 százaléka nem vette fel az oltást. Ha az oltatlanok 60 százaléka esetleg meg is gondolja magát, januártól összességében

a munkavállalók 10-20 százaléka kieshet, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást.

Emiatt a téli szünet után pánikhelyzetek alakulhatnak ki, erre kellene valamiképp megoldást” – folytatta Horváth Péter, hozzátéve, hogy éppen ezért az államtitkársággal is megosztják a felmérés eredményeit.

(Index-Magyar Jelen)

További híreink

“Eljött a meccs napja” -teltház előtt fogadjuk az angolokat

Faragó Dániel

Indul a jegyértékesítés a beoltott szurkolók számára

Faragó Dániel

Százezer forintot adna mindenkinek a Momentum, aki beoltatja magát

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen