8.9 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföldTudomány

Vesztésre áll az északi civilizáció – a század végére több őshonos európai nép is megfeleződik

Egy átfogó kutatás szerint Nagy- Britanniában 2021-ben volt az első olyan év, hogy az újszülött csecsemők házasságon kívül látták meg a napvilágot, de az adatok arra is rávilágítottak, hogy a szigetországban a 40-es éveikben járó nők kétszer nagyobb valószínűséggel fognak szülni, mint a 20 év alattiak.

Az angol Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2021-ben körülbelül 625 000 élve születést regisztráltak Walesben és Angliában. Ezek közül 321 000 házasságon, vagy élettársi kapcsolaton kívül, 304 000 pedig ezen belül történt. Ez azt jelenti, hogy az újszülöttek mindössze 48,7 százaléka érkezett valamilyen bejegyzett kapcsolatban élő szülőkhöz, ami az 1845-ös feljegyzések kezdete óta először esett az 50 százalékos küszöb alá. Az arány az elmúlt évszázadban csökkenő tendenciát mutat. Eközben a számokból az is kiderül, hogy tavaly kétszer annyi 40 éves és idősebb nő lett anya, mint a tinédzserek között. 30 542, illetve 13 738 születést regisztráltak, ami a valaha látott legnagyobb eltérés.

More babies were born outside of marriage in England and Wales last year than to wedded couples for the first time on record, official figures show. The latest Office for National Statistics data shows around 625,000 live births were logged in the two nations in 2021. But 321,000 of these were outside of marriage or a civil partnership, while 304,000 were within one

Szakértők úgy vélik, hogy az idősebb nők szülésének növekedése annak tudható be, hogy későbbre hagyják a gyermekvállalást, hogy karriert folytassanak és az orvostudomány fejlődésével valamelyest kitolódhat a szülőképes kor felső határa.

Az orvosok mindemellett arra figyelmeztetik a nőket, hogy ne hagyják túl későre a gyermekvállalást. Hangsúlyozzák, hogy az életkorral csökken a termékenység, és nő a szövődmények, köztük a halvaszületések kockázata. Szakértők becslése szerint a negyvenes éveik végén járó nőknek csak egy a 20-hoz az esélye a teherbeesésnek, mivel kevesebb petesejt áll rendelkezésre. A Brit Termékenységi Társaság korábban arra figyelmeztetett, hogy a negyvenes éveiket taposó gyermekekkel rendelkező hírességek hamis reményt keltenek a nők késői anyaságával kapcsolatban.

Fontos adat még, hogy 2021-ben az élve születések teljes száma 445 055 volt az országban, de ebből 179 726 gyerek olyan anyától született, aki egy másik országból költözött Angliába.

Az Egyesült Királyságban szülő, de nem ott született anyák közül a legtöbben Romániából jöttek, míg az Egyesült Királyságban apává váló férfiak között Pakisztán a leggyakoribb kibocsátó ország.

A kutatás azt is kimutatta, hogy melyek azok az országok, amelyek népessége 2100-ra a jelenlegi tendenciák alapján megfeleződik:

Olyan országok is lesznek, ahol a század végére soha nem látott népességrobbanás fog bekövetkezni:

(Daily Mail)

 

 

További híreink

Zöld gerilla kiáltvány terjed a közösségi médiában

Kemény János

ENSZ békefenntartót gyilkoltak a Közép-afrikai Köztársaságban

Kiss Albert

A baloldali összefogás aktivistái rátámadtak a Mi Hazánk tagjaira- kórházba került a kaposvári kampányfőnök

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben