17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt Sport

Visszatérhetnek a nézők a stadionokba

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint pénteken új szakaszba lépnek a fővárosi védelmi intézkedések. Ennek köszönhetően  május 29-től a vendéglátóhelyek belső, zárt részei is megnyithatnak, de a dolgozóknak kötelező lesz szájmaszkot viselni, és a védőtávolság betartására is ügyelniük kell.

A rendelet szerint péntektől már nézők részvételével is lehet tartani szabadtéri sporteseményeket. A  szabadtéri rendezvény definíciója: az olyan rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik.

ÍME A MAGYAR KÖZLÖNYBEN MEGJELENT KORMÁNYRENDELET:

,,A Kormány 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelete a szabadtéri rendezvényekről

2. § (1) Ha a  rendezvényre vonatkozó jogszabályban, valamint az  e  rendeletben meghatározott feltételeket a  rendezvény szervezője (a továbbiakban: szervező) biztosítja, a  szabadtéri rendezvény – az  élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a  magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelettől eltérően – megtartható, a  szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás megengedett.

(3) E rendelet alkalmazásában szabadtéri rendezvény az olyan rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik.

 

(5) SZABADTÉRI RENDEZVÉNYNEK MINŐSÜL AZ A (3) BEKEZDÉS SZERINTI RENDEZVÉNY, AMELY A RENDEZVÉNY CÉLJÁBÓL ÉPÍTETT FALLAL KÖRÜLHATÁROLT, FEDETLEN VAGY RÉSZBEN FEDETT LÉTESÍTMÉNYBEN ZAJLIK (PÉLDÁUL STADION, USZODA, SZABADTÉRI SZÍNPAD, SZABADTÉRI MOZI)

 

(6) E rendelet alkalmazásában rendezvény különösen a sportrendezvény […]

4. § (1) Ha a szabadtéri rendezvény nézőterén ülőhelyek kerültek kialakításra, akkor a nézők – a páholyok kivételével –
a) csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és
b) a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az  egymás mellett és a  különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) kell biztosítani.

(2) A  szabadtéri rendezvény során a  nézők – a  nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a  védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen
a) a páholyokban,
b) a szabadtéri rendezvény szünetében,
c) a szabadtéri rendezvény létesítményének területén, illetve a  szabadtéri rendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben, valamint
d) az olyan szabadtéri rendezvényen, amely helyszínén ülőhelyek nem kerültek kialakításra.

(3) Az e rendelet szerinti védelmi intézkedések betartásához szükséges feltételek biztosítása a szervező felelőssége.

(4) A  szervező gondoskodik a  szabadtéri rendezvény azon látogatójának szabadtéri rendezvény helyszínéről történő eltávolításáról, aki e rendelet szerinti védelmi intézkedéseket megszegi.

6. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.”

A kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozó közös szabályok szerint a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el. Két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyekre nem lehet ülni. Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között pedig lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A  szabadtéri rendezvény alatt a  nézők – a  nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a  védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani. Zenés, táncos rendezvényeket viszont továbbra sem lehet tartani, és „tilos tartózkodni a nem zárt helyen tartott, zenés, táncos rendezvény helyszínén. Így például fesztiválokon, könnyűzenei koncerteken, táncházban, táncklubban, diszkóban, rockklubban.”

ENNEK ÉRTELMÉBEN, A SZURKOLÓK VISSZATÉRHETNEK A STADIONOKBA!

(Forrás: nb1.hu)

 

További híreink

Döntött a Kúria: jár a 100 millió a gyöngyöspatai romáknak, a Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan

Kemény János

Az igazán menők kolbásszal díszítik fel karácsonyra az erkélyüket

Szabó Norbert

Amerikai humorérzék: célunk a demokrácia megerősítése a világban

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen