0.3 C
Budapest
2022. január 18., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Washington: Trump támogatói összecsaptak a rendőrökkel és betörtek a Capitolium épületébe

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét.

Frissítés:

Trump arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza

Donald Trump leköszönő amerikai elnök arra kérte szerdai videoüzenetében a washingtoni Capitoliumot megostromló támogatóit, hogy hagyják el a területet, és menjenek haza békében.

“Tudom, hogy fáj, tudom, hogy bánt, a választást ellopták tőlünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk, ezt mindenki tudja, különösen a másik oldal. De most haza kell mennetek, békére van szükségünk, törvényre és rendre van szükségünk” – hangsúlyozta Trump a Twitteren közzétett felvételen.

“Csalás történt, de nem játszhatunk ezen emberek kezére (…) tudom, hogyan éreztek, de menjetek haza békében” – mondta.

Kongresszusi demokrata vezetők: Trump követelje tüntetőitől a Capitolium azonnali elhagyását

Az amerikai kongresszus két házának demokrata párti vezetői közös nyilatkozatban követelték szerdán Donald Trump leköszönő elnöktől, hogy utasítsa az általa felbujtott tüntetőket a Capitolium épületének azonnali elhagyására.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke azt követően adott ki nyilatkozatot, hogy az épületbe erőszakkal behatoló Trump-párti tüntetők miatt megszakadt a két háznak a november 3-i elnökválasztás eredményét jóváhagyó együttes ülése.

“Felszólítjuk Donald Trump elnököt, utasítsa az összes tüntetőt a Capitolium épületének és területének azonnali elhagyására” – követelte Schumer és Pelosi.

CNN: egy nőt mellbe lőttek a washingtoni Capitolium épületében

Meglőttek egy nőt a washingtoni Capitolium épületében szerdán a Donald Trump elnököt támogató tüntetők behatolása közben – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van.

A CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a nőt mellbe lőtték. A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, s közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani.

A helyzet a hírtévé szerint teljesen kaotikus a Capitoliumban.

A nemzeti gárda mozgósítását kérte a washingtoni Capitoliumot ostromló, Donald Trumpot támogató tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros polgármestere – jelentette szerdán az MSNBC hírtelevízió.

A Fehér Ház időközben közölte, hogy a nemzeti gárda mellett más szövetségi biztonsági szolgálatokat is mozgósítanak Washingtonban.

Az üléseket közvetítő C-Span felvételeket mutatott könnygáz használatáról a képviselőház üléstermében. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés “Amerikától idegen”, “azonnal véget kell neki vetni” – jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője. McCarthy elmondta, hogy a Capitolium rendőrségének tagjaival van, és hallotta a rádiójukon, hogy 10-15 perccel korábban lövések dördültek.

Hozzátette a Fox News nyilvánossága előtt, hogy beszélt Trumppal, és sürgette őt, adjon ki nyilatkozatot a tüntetők lecsillapítása érdekében. Trump ezt követően adott ki egy Twitter-üzenetet, amelyben békés tüntetésre szólította őket.

Az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere – közölte az MSNBC amerikai hírtelevízió.

Fosztogatnak a tüntetők

New York Times arról ír, hogy a tüntetők nemcsak törni-zúzni kezdtek az épületben, hanem fosztogatás is indult. Szemtanúk szerint valaki ellopta a dalai láma képét az egyik irodából, míg egy másik tüntető letépett egy régi kínai tekercset a falról.

Lelőttek egy nőt

Lelőttek egy nőt a Capitoliumban, súlyos állapotban van – írja a CNN. Azt nem írják, hogy ki lőtt kire. Egyelőre arról tudni, hogy a képviselőház üléstermét védő rendőrök rántottak fegyvert.

Könnygázzal oszlat a rendőrség

Gázmaszkokat osztogatott a rendőrség a Capitoliumban rekedt politikusoknak, majd megkezdték a tömegoszlatást az üléstermekben könnygázzal.

Közben a tüntetők bejutottak a felsőház üléstermébe és az irodákba is.

Előzmények

A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből.

A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, az elnököt támogató több száz tüntető ellen, és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek.

Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

Egy belső beszámoló szerint könnygázt vetettek be, a bent lévőkre gázmaszkokat adnak.

Egy újabb beszámoló szerint már pisztolylövéseket is hallottak. A tüntetők próbálnak betörni a díszterembe, aminek az ajtaját bútorokkal barikádozták el.

Gépfegyveres katonák érkeztek a helyszínre.

 

(MTI- Portfolio.hu- Fotó: Getty Images)

További híreink

Antifasiszták tüntettek Szalonikiben a migránsok mellett

Dunai Tibor

Mi Hazánk: A kormány nem megvédi, hanem megosztja a társadalmat!

Irányi Dániel

Zemplén és Abaúj térsége rehabilitációra szorul

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen