22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Zsugorodó jég az Északi-sarkvidéken

Az Északi-sark körüli tengerek felszínén lebegő jégmezők összterülete 6 millió négyzetkilométerre zsugorodott, 16 százalékkal kisebbre a 2013-tól 2019-ig terjedő évek júliusi átlagánál – közölte  a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI).

A német kutatók szerint a tengerjég júliusi kiterjedése a legkisebb a műholdas megfigyelések kezdete óta.

A bremerhaveni kutatók a sarkvidék oroszországi területeit sújtó szokatlan hőhullámmal magyarázzák a rekordszintű hó- és jégolvadást az Arktiszon.

Csak júliusban  a sarkvidék Oroszországhoz tartozó részén egymillió négyzetkilométernyi jég tűnt el.

Egyelőre nem tudni, hogy a rekordszintű jégolvadás a nyár egészére is vonatkozik-e, a sarki jégtakaró mérete rendszerint szeptemberre éri el legkisebb kiterjedését.

Nemrég rekordmeleget mértek az Észak-sarkvidék Norvégiához tartozó szigetcsoportján, a Spitzbergákon (Svalbard-szigetek) is.

Longyearbyen városkában szombaton 21,7 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, többet, mint bármikor a mérések kezdete óta. Az Észak-sarktól mindössze 1000 kilométernyire fekvő szigetcsoporton júliusban, a sarkvidéki nyár legmelegebb hónapjában általában 5-8 Celsius-fokot mérnek.

Egy nemrégiben közzétett norvég kormányzati klímajelentés szerint 1971 és 2017 között 3-5 fokkal emelkedett a Svalbard-szigeteken az átlaghőmérséklet, amely az előrejelzések szerint 2070 és 2100 között 7-10 fokkal haladhatja meg az 1970 és 2000 közti szintet.

(MTI, Élő bolygónk nyomán, Fotó: Shutterstock)

További híreink

A Black Lives Matter szélsőbaloldali, keresztényellenes mozgalom

Kiss Albert

Csaknem a minimálbér összegével emelkedik a képviselők fizetése

Irányi Dániel

A momentumos polgármester jutalmazása sem maradt el: 1,6 millió forintot kapott

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen