5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

13 éves az őszödi beszéd

13 évvel ezelőtt került nyilvánosságra az őszödi beszéd néven elhíresült hangfelvétel, melyen Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök Őszödön, egy zárt kormányülésen beszélt arról, milyen módon hazudtak és verték át a választókat.

Az ott elhangzottak azóta már szállóigévé váltak, hogy csak a leghíresebbet idézzük fel:

“Elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon! Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

A beszéd nyilvánosságra kerülése bizalmi válságot okozott: Budapesten és számos magyarországi városban tüntetéssorozatot kezdődött. Ekkor történt többek között az MTV-székház ostroma is.Tüntetők, közéleti személyiségek, magyar és külföldi politikusok követelték a miniszterelnök lemondását.

Tulajdonképpen már akkor borítékolható volt, hogy 2010-ben bukni fog az MSZP-SZDSZ kormány, ha egyáltalán kihúzza addig.

Kihúzta, viszont a Fidesz 2/3-os többséggel nyerte a választást, és 2006-2010 között jelentősen megerősödött az akkor még nemzeti radikális Jobbik is, 17%-os eredménnyel robbantak be a Parlamentbe.

Ennyi idő távlatából kijelenthető, a baloldal azóta sem heverte ki azt a csapást, amit 2006 őszén kapott, viszont Gyurcsány Ferenc a teljes elutasítottságból ismét felküzdötte magát immáron a saját alapítású (2011-ben vált ki az MSZP-ből) Demokratikus Koalícióval a baloldal élére.

A hibát hibára halmozó baloldal azóta sem közelíti meg egyik választáson sem a Fideszt. Az újkori Magyarország politikatörténeti tragikomikumát pedig az adja, hogy az a Jobbik, melynek identitását alapjaiban alakította ki a Gyurcsány-ellenesség, hiszen az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után volt lehetősége megerősödni, ma már kéz a kézben tevékenykedik az egykori miniszterelnökkel, ahogy az azóta szétforgácsolódott baloldal többi pártjával is.

Jelen pillanatban a Jobbik balra tolódása okán létrejött Mi Hazánk Mozgalom az, amely önmeghatározása szerint a pártok közül felvállalja 2006 örökségét, továbbra is elutasítva Gyurcsány vízióját, de éppúgy nemet mondva a jelenleg fennálló Orbán-kormányra is.

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben