20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

150 ezer munkavállaló jogos béremelése késik január óta, a Mi Hazánk tiltakozik

– A Mi Hazánk a leghatározottabb módon kiáll a Posta, a MÁV és a Volán dolgozói mellett, illetve a vízügyi szolgáltatásban és villamosenergia-ellátásban dolgozók mellett is, mert úgy tűnik, megint becsapják, megint semmibe nézik őket – fogalmazott Lantos János, a párt országgyűlési képviselőjelöltje, munkaügyi kabinetjének tagja. 

Lantos szerint az érintett vállalatok mintegy 150 ezer dolgozója január óta vár arra, hogy a nekik járó bérelemelést megkapják. Ehelyett kudarcba fulladt tárgyalások, ígérgetések voltak napirenden, de mint mondta, eljutottunk arra a pontra, hogy már ezek sem, egyszerűen az a válasz, hogy nincs válasz.

– Az őket képviselő szakszervezetek elképesztő türelemmel – a jogos munkavállalói indulatokat is magukon érezve – várták, hogy elinduljanak a tárgyalások – olvasható a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetének közleményében. A munkáltatók hárították felelősségüket, mondván a kormány a felelős, elvégre az állam a tulajdonos, de kettőn áll a vásár, igaz az is, hogy az állam nem becsüli meg megfelelően dolgozóit, de a munkáltatók sem törték össze magukat azon, hogy bármit is elérjenek – emelte ki.

– Ami számunkra a legmegdöbbentőbb, a szakszervezetek nagy átlagban mintegy 6 százaléknyi béremelést szeretnének kiharcolni, és úgy tűnik, még ez sem megy, viszont még ez is elképesztően kevés volna.  Csak, hogy a postát említsem, a postások nagyrésze vagy a minimálbérért vagy a garantált bérminimumért dolgozik, előbbi nettó 110, utóbbi 145 ezer forint, ami nagyjából semmire sem elég. Csakúgy, mint a postánál, úgy a többi állami vállalatnál is átfogó, mélyreható strukturális átalakításokra lenne szükség, hogy legyen elegendő forrás, például kezdhetnék azzal, hogy megszüntetik a postai igazgatóságon belül az olyan munkaköröket, amelyek érdemileg nem tesznek hozzá a posta működéséhez, de havi szinten többmilliós prémiumokat osztogatnak egymás között – mutatott rá.

A Mi Hazánk képviselőjelöltje szerint ezért a bankárszellemiség és a dolgozók kizsákmányolása helyett megbecsülést kellene adni az állami vállalatok dolgozóinak.

– A Mi Hazánk Mozgalom tehát szolidaritásáról biztosítja őket, és minden tőlünk telhető eszközzel harcolni fogunk az igazságtalanságok felszámolásáért. Az egész persze messze túlmutat önmagán, rámutat arra, a Fidesz uram-bátyám rendszere mélyen lenézi és megveti a tisztességesen dolgozó magyarokat, de azt is tudjuk, nem volt ez másként a baloldali kormányok alatt sem, ugyanúgy a nemzetközi nagytőke és a multik kegyeit keresték, a szociális érzékenység nem volt több mint hamis és lejáratott cégér – folytatta mondandóját.

– A Mi Hazánk Mozgalom viszont elsőrendűen a tisztességesen dolgozó magyar emberekre épít, nekünk ők a szövetségeseink, ők a legfontosabbak, és amennyiben felhatalmazást kapunk tőlük, el fogjuk söpörni az elmúlt 30 év hazug és káros gyakorlatát, olyan körülményeket fogunk teremteni, hogy Magyarországon az ember, a magyar dolgozó az első, nem pedig embertelen és minden értéket maga alá gyűrő profitéhség.

Azt a szemléletet, ahol az emberre nem mint személyre, csak mint humán erőforrásra tekintenek, mi gyökerestől fogjuk kitépni

– zárta gondolatait.

További híreink

Helyesli a baloldal, hogy csak a három oltáshoz jár a védettség

Faragó Dániel

Fenntartásokkal szavazza meg a felhatalmazást a Mi Hazánk

Irányi Dániel

Elhunyt Csurka László színművész

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben