25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

17 milliárd forinttal húzhatta le Magyarországot a kínai vakcinát beszállító cég

A Danubia Pharma Kft. nevű gyógyszer-nagykereskedő cég feltűnően drágán, a máshol jellemző 24-26 dollár helyett 36 dollárért hozza Magyarországra a kínai állami vállalat, a Sinopharm vakcináját – írta meg az Index.

Ennek köszönhetően Magyarország 55-60 millió dollárt (átszámítva 16,2-17,6 milliárd forintot) bukik a kínai oltóanyagról szóló üzleten. Ennek kapcsán az ATV Híradója megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), mi az oka, hogy a vakcinát túlárazva vették meg. Szijjártó Péter tárcája  válaszában annyit közölt:

az oltásellenes baloldal újabb hazug támadást indított, ezúttal az árral kapcsolatban, a kormány álláspontja szerint azonban emberélet nem múlhat pénzen, a baloldalnak ezzel szemben a pénz és a hatalom fontosabb az emberéletnél.

A túlárazott vakcinabeszerzés tehát “ember életeket ment”.

Az említett cikket azonban a külügyminisztérium egyetlen mondattal sem cáfolta. Többek között azt sem, hogy az Orbán-kormány január végén kötött megállapodást a kínai vakcinákról. Akkor egy dózis Sinopharm-vakcina 26-28 dollár között mozgott. Ennek ellenére a Danubia Pharma Kft. átszámítva 36,2 dollárért adta el a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a kínai oltóanyagot. Ez azért is érdekes, mivel a szállítási költség alig 0,1-0,2 dollár.

Tehát a Danubiam Pharma Kft. akár 11-12 dollárt is nyerhetett vakcinánként. Ez 16,2-17,6 milliárd forintos hasznot jelent.

Az üggyel kapcsolatban egy exfideszes, Tényi István tett feljelentést. Indoklásában azt állította, az importtal megbízott cég tulajdonosi szerkezete nem felel meg az átláthatósági előírásoknak, így – az Alaptörvény értelmében – nem lehetett volna a társaságnak kifizetni a vételárat.

A Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós bűnözés elleni osztálya elutasította a feljelentést, arra hivatkozva, hogy volt már egy feljelentés az ügyben, és az ismert tényálláshoz képest nem kerültek elő információk, az ügyben nem indítanak nyomozást.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: 021.rs

További híreink

Gyermekpornográf felvételeket terjesztett egy budapesti férfi az interneten

Irányi Dániel

Leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Irányi Dániel

Kormányinfó: engedélyezik a 12 év fölöttiek beoltását, jön az újabb nemzeti konzultáció

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben