-1.2 C
Budapest
2021. január 27., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Kultúra

1848/49-es honvéd ereklyékből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

 “Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni” – honvéd ereklyék 1848/49-ből címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban kedden, az aradi vértanúk emléknapján.

Az ünnepélyes megnyitó elején, az október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából elmondták a 13 aradi vértanú nevét.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tárlatot megnyitva fontosnak nevezte az első felelős alkotmányos miniszterelnök, Batthyány Lajos nevének felelevenítését is, akinek a hazáért, a szabadságért, a magyar nép függetlenségéért kellett vértanú halált halnia. Emlékeztetett, hogy Battyhány Lajos katonaként kezdte pályafutását, majd politikus lett és kormányfő.

A kormányfői megbízatásának visszaadásakor azt mondta: a továbbiakban nem a politika és a jog erejével, hanem a fegyver erejével kívánja hazáját szolgálni – idézte fel a miniszter, aki szerint ez a kiállítás “soha jobbkor” nem valósulhatott volna meg.

Benkő Tibor hangsúlyozta:

egy kiállítás eszmei értékét az adja, hogy a tárgyak ne csak a múltra emlékeztessenek, azok mögött az embert is látni kell. Arra is gondolni kell, hogy elődeink, őseink felruháztak minket azzal a felelősséggel, hogy az új nemzedékek lássák a tárgy mögött a szenvedést, a kínokat, amelyekben a magyarságnak, a magyar embereknek része volt.

A több mint ezeréves magyar történelem mindig a magyar emberek elszántságáról, csatározásáról, harcáról szólt – idézte fel a miniszter A politikus köszönetet mondott Máday Norbertnek – akinek gyűjteményéből a tárlat nyílt -, hogy gondoskodik arról, az új nemzedékek továbbvigyék azokat az eszméket, amelyekkel “elkötelezett és elhivatott tagjai vagyunk ennek az országnak”.

A kiállított tárgyak, fegyverek, tartozékok, festmények, mind arra utalnak Máday Norbert nemcsak tárgyakat gyűjt szenvedéllyel, hanem egy eszmeiséget képvisel – mondta Benkő Tibor. A miniszter úgy fogalmazott: “szüksége van az országnak ilyen emberekre”.

Szükség van olyanokra, akik ápolják a múltat, hogy az emberek értsék meg kinek köszönheti Magyarország a jelenét és kire számíthat a jövő építésében

– jelentette ki.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: a most nyílt tárlatban korabeli festményeket, honvédportrékat, díszkardokat, valamint további olyan tárgyakat állítottak ki, amelyek tükrözik a szabadságharc korát.

A főigazgató kiemelte: a fegyverek gyűjtése a múlt egy nagyon fontos aspektusát reprezentálta és tette megérthetővé.

A gyűjtők az egész társadalom számára végeztek, végeznek értékteremtő munkát, vannak, akik a megsemmisüléstől mentettek meg számos fegyvert.

Máday Norbert olyan gyűjtő, aki hisz benne, hogy nemzeti történelmünk általa őrzött emlékei mindenki gazdagodását szolgálják – jegyezte meg Varga Benedek.

Máday Norbert elmondta: 30 éve kezdte el gyűjteni a szabadságharc emléket. Kitért arra is: ez a nap a magyar fegyvegyűjtőkről és a magyar fegyvergyűjtésről is szól, ami évtizedekig nem kapott kellő figyelmet.

A kiállítás megnyitóját követően bemutatták Máday Norbert Pengén csillanó arcok című könyvét is.

A tárlat november 24-ig látogatható. Bővebb információkat ITT talál.

(Forrás: MTI – Fotók: MTI/Máthé Zoltán, mnm.hu)

 

Kapcsolódó híreink

A Deák téren meggyilkolt Gergő közeli barátja még a halálbüntetést is kevésnek tartaná

Kemény János

Trianon-törvény: újra megszavazta a román parlament

Kemény János

Frusztrált játékosok és edzők hoznák létre a Fekete Játékosok Szakszervezetét

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben