19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

2022 első felében elérhetővé válik a vakcina a főként náthát okozó omikron ellen

Már az év első felében elérhető lesz az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatára szabott oltóanyag a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) szerint – írta meg az MTI.

A hatóság vezetője, Klaus Cichutek egy hétfői interjúban elmondta, hogy a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kidolgozott úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő oltóanyagokkal foglalkozó gyártók már elkezdték a (főként megfázást okozó) omikronhoz igazított vakcinák fejlesztését, és ezzel a munkával párhuzamosan elindult az új készítmények engedélyeztetési eljárása is. Arra nem tértek ki, miért kell nátha ellen oltás, és miért kell állásuktól megfosztani az azt nem kérőket?

2022 első fele is az oltások beadásáról fog szólni

Az év első felében, legkésőbb júniusban az egész folyamat lezárul, és nemcsak az új készítmény és a forgalmazási engedély lesz meg, hanem az oltási kampányhoz kellő mennyiség is – mondta az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) együttműködő német hatóság vezetője a ZDF országos köztelevíziónak.

Ugyanakkor az még nem teljesen biztos, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd az új oltóanyag

– jelezte a PEI vezetője. Mint mondta, “van még egy kis vita” arról, hogy egyszerűen hozzáigazítsák a vakcinát az omikronhoz, vagy kifejlesszenek egy olyan készítményt, amely nemcsak ezzel a vírusváltozattal szemben hatékony, hanem szélesebb körben.

Klaus Cichutek hangsúlyozta, hogy a világjárvány megállításához egyszerre több intézkedésre, a védekezést szolgáló eszközök kombinációjára van szükség. Bár “reményt ad”, hogy az emlékeztető oltások jelentősen erősítik a védelmet az omikron változattal szemben, továbbra is szükséges például a maszkviselés és a higiéniai szabályok betartása.

A járvány elleni küzdelem “többrétegű”, vagyis az oltás a védekezési szabályok betartásával együtt vezethet eredményre – mondta a PEI elnöke.

Tehát 4-5-6 oltás ide, vagy oda, minden korlátozás marad.

A számok, melyek mindig emelkednek

Németország az omikron variáns szétterjedése miatt elindult ötödik járványhullám kezdeti, erősen emelkedő szakaszában tart. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 25 255 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. Ez csaknem 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 18 518-hoz képest. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta így már 7 535 691 fertőződést regisztráltak. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 52(!) halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 114 029-re emelkedett. Az 52 áldozat életkoráról és egészségi állapotáról semmilyen információt nem közöltek.

“Teljes védőoltással” a Covid-19 ellen a németországi lakosság 71,9 százaléka – 59,8 millió ember – rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 42,9 százaléka – 35,6 millió ember – kapta meg. (Miért “teljes oltás”, ha utána még újabb dózisokra van szükség a jogfosztástól megvédő kártya igényléséhez? – a szerk.) Az oltatlanok 21,1 millióan vannak, a lakosság 25,4 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Kiemelt képünkön Klaus Cichutek, forrás: dpa

További híreink

A hatszázadik területvédelmi tartalékos katona írta alá szerződését a Hajdúságban

Varga Lilla

Fél évszázadot ugrik előre az időben a Magyar Honvédség a Leopardokkal

Dunai Tibor

Hernádnémetiben autósüldözés volt lövöldözéssel

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen