13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

27 százalékot drágultak az élelmiszerek egy év alatt

A KSH adatai alapján a fogyasztói árak júliusban majdnem 14 százalékkal voltak magasabbak a tavaly ilyenkorinál, ezen időszak alatt az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek árai emelkedtek leginkább.

A fenti adatban ráadásul még benne sincsenek az augusztussal életbe lépett változások, köztük a céges autók kedvezményes tankolásának megszűntatése.

Az inflációnövekedés annak ellenére jól látszik, hogy mind a rezsicsökkentett energiaárak, mind az üzemanyagok hatósági árai szélesebb körre vonatkoztak, és még érvényes az élelmiszerek ársapkája is a hét alapvető élelmiszer esetében.

Ha csak az élelmiszereket vizsgáljuk akkor az jön ki, hogy egy év alatt 27%-kal lettek drágábbak a legfontosabb cikkek.

Ezen belül a leginkább a margarin (65,8 százalék), a kenyér (57,9 százalék), a sajt (52,6 százalék), a száraztészta (49,1 százalék), a tejtermékek (43,8 százalék), a baromfihús (38,8 százalék), a péksütemények (38,5 százalék) és a tojás (37,5 százalék) drágult. Átlag alatti mértékben, 13,0 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára.

A csokoládé, kakaó 12,7, a cukor 8,4, az étolaj 6,9 százalékkal került többe. A tartós fogyasztási cikkekért 14,0, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 20,1, a szobabútorokért 18,2, a használt személygépkocsikért 17,9, az új személygépkocsikért 17,5 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,2, ezen belül a szeszes italok 13,2 százalékkal drágultak.

Az állateledelek ára 33,1, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 26,5, a testápolási cikkeké 16,9, a járműüzemanyagoké 6,7 százalékkal lett magasabb. A szolgáltatások díja 6,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a taxi 27,4, a lakásjavítás és -karbantartás 20,7, a járműjavítás és -karbantartás 16,4, az üdülési szolgáltatás 13,1 százalékkal került többe.

Eközben a maginfláció már a 16 százalékot is meghaladja, de a KSH külön azt is kiszámolta, hogy a nyugdíjasok fogyasztói kosara mennyivel drágult. Ez már most 13%-nál jár, ami zárójelbe teszi mind a nyugdíjak emelését, mind az egyszeri 80 ezer forintos kiegészítést a választások előtt.

További híreink

Mi Hazánk: faji alapú diszkrimináció zajlik Esztergomban?

Kemény János

Újabb erőszakos átlépési kísérlet a magyar-szerb határon

Szabó Norbert

Fideszes országgyűlési képviselő részvételével rendeztek meg egy harmincfős tiltott rendezvényt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben