17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

800 milliós ingatlant kaphat a Magyarországra érkező kínai egyetem

Magyarország lehet a kínai kommunista állam által erőse támogatott Fudan Egyetem első külföldi bázisa. Amihez a magyar kormány – az adófizetők pénzén – igen hathatós támogatással járulna hozzá.

Meglehetősen nyakatekerten fogalmazták meg azt a kormányhatározatot, amely az eddig csak Kínában működő Fudan Egyetem első külföldi kampuszának létrehozását szolgálja. A szöveg ugyanis így szól: “a Kormány egyetért a Fudan Egyetem elhelyezéséhez és a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint egyes fejlesztések megvalósításáról, továbbá egyes törvényeknek a Magyarország filmszakmai támogatási programjáról szóló SA.50768 számú Európai Bizottsági határozattal összefüggő módosításáról szóló 2018. évi XLIX. törvény 1. melléklet 4. pontjában meghatározott létesítményfejlesztés megvalósításához szükséges ingatlanok tulajdonjogának  –  legfeljebb a független szakértő által meghatározott  forgalmi értéken, per-, teher- és igénymentesen – az állam javára történő megszerzésével”.

A rendelet további szövege ugyan nem konkretizálja az ingatlant, ám vélhetőleg már megtalálhatták, hogy hol helyezik majd el a kampuszt, amire az utal, hogy “forintra pontosan” meghatározták, hogy a 2021-es költségvetés terhére mekkora kötelezettséget lehet vállalni. Ez egyébként 821 492 000 forint

írja az mfor.hu.

Három év múlva, vagyis 2024-re készülhet el a sanghaji Fudan Egyetem első Kínán kívüli campusa Budapesten, ahol a tervek szerint négy-öt karon kezdődne meg az oktatás – írta korábban a Magyar Hírlap. Horváth Levente, az MNB elnöki főtanácsadója akkor azt nyilatkozta: várhatóan gazdasági, nemzetközi kapcsolatok, orvosi, műszaki tudományok területeken tanulhatnak majd a jelentkezők. Öt-hatezres lesz a hallgatói létszám, 500 fős az oktatói gárda – tette hozzá.

Régi álma ez a kormánynak

A Fudan Egyetem Magyarországra hozatala még 2017-ben indult, méghozzá a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére. Orbán Viktor 2018-ban határozatot hozott arról, hogy

egyetért Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás létrehozásával.

2019 októberében az egyetem vezetői a Várban jártak a miniszterelnöknél, decemberben pedig Palkovics László miniszter írt alá megállapodást egy új campusról, a minisztériumi közlemény pedig büszkén kiemelte: „A Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó egyetemek egyikének sincs még külföldi campusa” – számolt be az eseményről az Index.

Horváth Levente, az MNB elnöki főtanácsadója akkor erről így beszélt: “Kezdetben »csak« mesterképzés lesz a campuson, tehát a magyar hallgatóknak az érettségi után, az alapképzés alatt lesz még idejük megismerkedni az itteni lehetőségekkel. Terveink szerint ugyanis – és ebben a kínaiak is partnerek – a Fudan Egyetem professzorai „átoktatnak” majd más hazai egyetemekre, az alapképzésekre is, így a magyar hallgatók már a saját egyetemükön tapasztalatokat szerezhetnek a Fudan Egyetemről. Ha úgy gondolják, hogy érdemes angol nyelven a legjobb professzoroktól tanulni, rendelkezésükre áll a saját egyetemük, ahogy rendelkezésükre állnak a Fudan Egyetem együttműködésével létrejött Double Degree kettős diplomát adó programok is.”

A főtanácsadó kifejtette, reméli, hogy a Fudan jelenléte kínai és más nemzetiségű nagyvállalatokat is idecsábít, és az egyetemmel közösen itt alakítják ki kutatási-fejlesztési központjaikat.

Marx és a “dicső szocializmus”? 

Amiről elfeledkeztek a kormánytagok az az, hogy a kínai kulturális-tudományos intézmények megítélése rohamosan romló tendenciát mutat: nemzetbiztonsági aggályok miatt több nyugati országban bezárták például a Konfuciusz Intézeteket. Az amerikai kormány szerint pedig ideje lenne olyan kérdéseket feltenni, miszerint

mennyiben szolgálják ezen intézmények a Kommunista Párt gazdasági és katonai érdekeit, esetleg a szellemi tulajdon utáni kémkedés elősegítését?

A Fudan esetében ráadásul még az ott tanuló hallgatók is tüntettek, mivel

az egyetem alapító okiratában a “szabad gondolkodás és demokratikus vezetés” kifejezéseket lecserélték államszocialista fogalmakra, és a Kínai Kommunista Párt irányításának fontosságát hangsúlyozzák.

 

 

További híreink

Hárommilliárdos adócsalással gyanúsítanak egy dunántúli bűnszervezetet

Varga Lilla

Csalódottságában lemondott az EU vezető kutatója

Irányi Dániel

Szanyi a Turulszoborról: Ilyen náci emlékműnek nincs helye az országban

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen