2.5 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltVélemény

A delta variáns halálozási rátája alig 0,1 százalék, mégis emiatt tennék kötelezővé az oltást

Miközben egyre többen fertőződnek meg világszerte a koronavírus Indiából származó mutációjával, a halálozási ráta alig éri el a 0,1 százalékot. Az Angol Népegészségügyi Hivatal legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy miközben a koronavírus-fertőzések 92-95 százalékát június végére a delta variáns tette ki, addig a páciensek mortalitási rátája csupán 0,1 százaléknak bizonyult – vette észre a liner.hu.

2021. június 21-ig az indiai (politikailag korrekt nevén “delta”) variáns legalább 50 ezer embert fertőzött meg, ezek közül azonban mindössze 117-en haltam meg, főként 70 év fölöttiek, akik több krónikus alapbetegségtől szenvedtek.

Vagyis

az indiai variáns halálozási rátája kb 0,1-0,2 százalék, ami tízszer alacsonyabb az eredeti, vuhani vírushoz képest.

És ehhez tegyük hozzá, hogy ebben a statisztikában csak azok szerepelnek, akik a tünetekkel orvoshoz fordultak, vagy teszteltették magukat.

Nagy kérdés, hogy ezt miért nem teszi hozzá a bal- és jobbliberális média, mikor az oltást propagálva az emberek félelmére játszva arról ír, mennyivel fertőzőképesebb az indiai mutáns a vuhani vírushoz képest. Arról sem szabad megfeletkezni, hogy

a virológia alapszabályaiból kiindulva a variánsok mutálódás során veszítenek erejükből, így a kórlefolyás is fokozatosan enyhülhet.

Az indiai variáns is megfelel ennek a szabálynak, hiszen az idő előrehaladtával a fiatalabb korosztálynál a legfőbb tünetek között már nem is szerepel az ízlés- és szaglásvesztés, a magas láz, az ízületi és izomfájdalmak, valamint a légzési nehézségek, hanem a megfázásos betegségeknél általánosságban tapasztalható tüsszögés, orrfolyás, torokfájás és enyhe fejfájás.

Enyhébb tünetek, keményebb korlátozások

A fentiek fényében külön érdekes, hogy éppen az indiai (delta) variánsra hivatkozva ösztönzi a szülőket és a 18 év alattiakat a kormány az oltás felvételére, és szintén a delta variáns “veszélye” miatt tették kötelezővé az egészségügyi dolgozók számára az oltás felvételét, és engedélyezték egy harmadik dózis beadását, amiről Orbán kijelentette “ártani nem árthat” – jóllehet, ez még a virológusok szerint is csak két-három év múlva derülhet ki, de miniszterelnökúr bizonyára a jövőbe lát.

Ha hihetünk a fent említett tanulmánynak, és a kutatások eredményeinek, akkor azt is mondhatnánk, hogy egy kvázi megfázás ellen oltanák be a teljes társadalmat, és különböztetnék meg hátrányosan a nem oltottakat.

De a “szakértők” is éppen erre a variánsra hivatkozva követelnek mielőbbi lezárásokat.

Miközben tehát valamennyi hazai párt és véleményformáló beállt az oltásfetisiszta kampány mögé, ma Magyarországon a Mi Hazánk Mozgalom (volt és maradt) az egyetlen párt, mely szerint az emberek futószalagon történő beoltása helyett a kormánynak sokkal inkább lenne kötelessége egy kiegyensúlyozott kampányt folytatni az oltás előnyeiről és veszélyeiről, valamint nem meghamisított, hanem hiteles statisztikákat közölni arról, az oltást követően hányan haltak meg, és hány oltottnál okozott komolyabb mellékhatásokat a vakcina.

Irányi Dániel

További híreink

Mit jelent – és mit nem – a németek kiesése?

Horváth Tamás

Pártinfláció a baloldalon: egyre többen vannak és egyre kevesebbet érnek

Faragó Dániel

Orbán megerősítette, hogy a magyar költségvetésből fogjuk pénzelni Ukrajnát

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben