1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A diplomata útlevelek azonnali felülvizsgálatát követeli a Mi Hazánk

A diplomata útlevelek kiadásának felülvizsgálatát követeli a Mi Hazánk Mozgalom, miután kiderült, a szocialista párt volt országgyűlési képviselője diplomata útlevéllel akart cigarettát átcsempészni az ukrán határon. Legény Zsolt, aki 2006-2010 és 2010-2014 között volt az MSZP listán mandátumot szerzett országgyűlési képviselője, ráadásul a párt országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke. A Mi Hazánk arra is választ vár, miért adott az Orbán-kormány diplomata útlevelet egy képviselői mandátummal már 6 éve nem rendelkező MSZP-s politikusbűnözőnek? – Ugyanígy nem járt volna,

mégis kapott diplomata útlevelet Szijjártó Pétertől a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere, az SZDSZ vezetője, Kóka János is az elszámoltatás helyett, ahogy a szintén SZDSZ-es képviselő Szent-Iványi István is szlovéniai nagykövet lehetett 2015-ig

– olvasható a párt közleményében, melyben azt is felvetik,  amíg egy MSZP-s politikusbűnöző cigarettát csempészheta különleges okmánnyal, vajon mire használhatja Szanyi Tibor vagy Deutsch Tamás ugyanezt?

Miként a párt fogalmaz:

A diplomata útlevéllel cigarettát csempésző Legény Zsoltra bízni az MSZP etikai tanácsának elnöki posztját olyan, mint Szájer Józsefre bízni az alkotmányt.

A Mi Hazánk felidézi, az MSZP volt elnökhelyettesét, Simon Gábort többek közt közokirat-hamisítással vádolják, miután egy álnéven kiállított, bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát. Vajon hány útlevele és hány állampolgársága van az MSZP politikusbűnözőinek?

– A Mi Hazánk Mozgalom az egyetlen párt, amely eltörölné a mentelmi jogot, dupla büntetést szabna ki a politikusbűnözőkre, az általuk elkövetett gazdasági bűncselekmények esetében lehetővé tennénk a teljes vagyonelkobzást, és köteleznénk arra az országgyűlési képviselőket és a kormánytagokat, hogy hozzák nyilvánosságra esetleges más állampolgárságukat – hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve, azt is kezdeményezik, hogy kötelező vagyongyarapodási vizsgálatnak vessék alá őket minden országgyűlési ciklus elején és végén.

Ismert, az ukrán Jevropejszka Pravda írta meg, hogy az MSZP-s Legény Zsolt diplomata útlevéllel akart cigarettát átcsempészni az ukrán határon. Az ukrán lapra hivatkozva a Telex azt írta, Legény már akkor gyanússá vált a határőröknek,

mikor felmutatta diplomata útlevelét, azonban autóján nem diplomata rendszám volt.

Ekkor megkérték, nyissa fel a csomagtartót, mire diplomáciai védelemre hivatkozott. Az ukrán hatóságok válaszul kihívták a magyar konzulátus képviselőit, akiknek a jelenlétében felnyitották a csomagtartót. A csempészáru pontos mennyiségét egyelőre nem állapították meg.

Az incidens után Legény minden tisztségéről lemondott és kilépett az MSZP-ből. A párt csütörtök este adott ki közleményt, melyben azt írták, az ukrán hatóságok a mai napon Ukrajnában tetten érték cigarettacsempészés közben Legény Zsoltot. Legény Zsolt ma este lemondott minden párttisztségéről és kilépett az MSZP-ből. Diplomata-útlevele azonnali visszavonását kezdeményeztük.

 

(Fotó: Civilhetes.hu)

További híreink

Augusztusban indul a balliberális előválasztás

Gabay Dorka

5 és fél millió beoltott előtt ne számítsunk a maszk elhagyására

Irányi Dániel

Az amerikaiak többsége szerint Biden állapota nem bír ki egy 4 éves ciklust

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben