7 C
Budapest
2022. december 6., kedd
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

A DK a baloldali szemétdombot uralja, a Mi Hazánk jelentős sikert ért el és a saját útját járja az országgyűlésben

A fenti címben szereplő megállapításokat Török Gábor elemző tette az InfoRádió műsorában, ahol arról beszélt, hogy a baloldal jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a kormány egyébként meglévő nehézségeiből hasznot húzzon. Komoly politikai tényezővé nem fognak tudni válni a saját erejükből, ezért a Fidesz részéről nem biztos, hogy jó stratégia a baloldali blokk további gyengítése, mert ez lehetőséget adhat “valami másnak” – írta körül.

A balliberális ellenzék a teljes eljelentéktelenedés és az irrelevancia állapotában maradhat, ha ezek a folyamatok tovább tartanak, Márki-Zay Péter továbbra is szereplője marad a közéletnek, de az elemző szerint ez most leginkább a kormánynak az érdeke. Az ellenzéki térfélen MZP-nek van egy pozíciója, de ez ugyanaz a mókuskerék, amit az ellenzék évek óta tapos, hogy ebben van-e még egy mókus van nincs, az kevésbé fontos – fejtette ki Török.

A 2024-es választási évről úgy vélekedett, hogy a baloldalnak az egyetlen esélye, ha kivár, a DK számára az a fontos, hogy ha ez a helyzet bekövetkezik és a kormány összeomlik, akkor ők legyenek az első számú alternatíva, ezért a DK most bedarálja a többi pártot és megszerzi magának ezt a szemétdombot – fogalmazott az elemző.

A műsorban elhangzott, hogy a balliberális térfélen az egyetlen innováció a DK árnyékkormánya, emellett a Mi Hazánk van jelen potens pártként, az összes többi ellenzéki párt elnöke megbukott a választásokat követően.

A mai kilátástalan helyzetben lévő ellenzéknek, ami reálisan megszerezhető az a főpolgármesteri pozíció és a hozzá kötődő kerületi polgármesterek kérdése. Itt a DK dönthet úgy, hogy megvonja Karácsony Gergelytől a támogatást és önálló jelöltet állít Budapest élére. Török szerint nem biztos, hogy ez Dobrev lesz, ha a DK kockázatosnak ítéli az EP-ből hazahozni a bizonytalan környezetbe Dobrevet, akkor vagy mást jelölnek, vagy a többi önkormányzati helyet tartják prioritásnak és visszatartják más pártok jelöltjeinek a támogatását mindaddig, amíg meg nem szerzik a (közös) jelölés jogát a kulcskerületek kulcskörzeteiben.

Török úgy látja, hogy az új pártelnök sem az LMP-t, sem a Jobbikot, sem a Momentumot nem tudta megállítani a lejtőn.

“A Mi Hazánk jelentős sikert ért el a választási kampányban, nagyon kis költségvetésből, nagyon szerény lehetőségekkel értek el egy jelentősnek mondható parlamenti mandátumarányt. Kaptak egy komoly lehetőséget a választást követően és próbálkoznak tartalmi kérdésekkel tematizálni”

– mondta.

A kormány előtt elsősorban kihívást a nemzetközi politikai, a nemzetközi erőtér jelenti benne az EU-val és a háborúval. Erre jön rá az a gazdasági helyzet, ami már nyáron beköszöntött, de innentől kezdve csak egyre rosszabbodni fog – vélte az elemző hozzátéve ,hogy további feladat a kormánynak az az elégedetlenség, ami már több helyen látszik az országban.

(nyitókép: Mátyás Cavali, Magyar Jelen)

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Mi Hazánk: kinek szánja a kormány az ellehetetlenített benzinkutak üzemeltetési jogát?

Kemény János

Fideszes államtitkár: Magyarország addig fizet Ukrajnának, amíg Ukrajna talpra nem áll (videó)

Faragó Dániel

Elegendő-e a pedofilok nyilvántartása?

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben