28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
HírekKultúra

“A horvátországi magyaroknak soha rosszabb évük ne legyen”

Az idén átadott, felújított kórógyi kultúrotthonban került sor a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) rendes évi közgyűlésére november 30-án.

A szervezet vezetői beszámoltak az idei eredményekről és ismertették a jövő évi terveket, valamint újabb három tagszervezet felvételéről is döntöttek. Részt vett az eseményen Pirityiné Szabó Judit, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának a főosztályvezetője is, aki azt kívánta szervezetünknek, hogy soha rosszabb évünk ne legyen.

Elsőként Jankovics Róbert, az országos szervezet elnöke, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője értékelte az idei évet, amely szavai szerint több mint sikeres, és több szempontból is történelminek mondható a horvátországi magyarság szempontjából. Itt elsősorban a majd két évtized után megépült eszéki magyar diákotthonra is gondolt, amelyet a magyar és a horvát miniszterelnök közösen adtak át pár nappal ezelőtt, valamint a HMDK bellyei médiaközpontjára és a fiumei magyarok új székházára, az Anna-villára. Hosszasan sorolta a 2019-ben megvalósult beruházásokat, amelyek szinte minden magyarok lakta települést érintettek.

– Közösségi épületek, templomok újultak meg, és jelen pillanatban is több helyen folynak a munkálatok, emellett mára minden magyar szervezetünk székhelyproblémáját is megoldottuk – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette, a beruházások mellett a politika szintjén is hatalmas elismerés szervezetünknek, hogy továbbra is folyamatosan látogatnak el hozzánk és partnerként kezelnek bennünket a legkiemelkedőbb állami tisztségeket betöltő vezetők.

A beszámolók után a közgyűlés szavazott három új szervezet felvételéről. Majd a Viola Éva halálával megüresedett elnökségi hely betöltéséről döntöttek, a közgyűlés egyhangúlag Šibalin Klepac Zdenka asszonynak szavazott bizalmat, aki augusztus óta a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetét is vezeti.

A közgyűlésen részt vett és felszólalt Pirityiné Szabó Judit, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának a főosztályvezetője, aki gratulált és további sikereket kívánt a HMDK-nak.

(KMS)

További híreink

Svédországban nem oltják be a gyerekeket- szerintük a vakcina nagyobb veszély a vírusnál

Faragó Dániel

Még az áradásokat is az oltási kampány fellendítésére használja a német kormány

Irányi Dániel

Napi Jakab: “nem lettem a hatalom rabja, maradjunk meg mindig embernek”

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben