1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

A járványügyi korlátozások dacára is elárasztották Bodrogkeresztúrt a haszid zsidó zarándokok

– A híres csodarabbi, Reb Steiner Saje sírjához ma is sokan zarándokolnak. A hangulatos Bodrog-parti település pincészetei éppolyan ismertek, mint a Dereszla kincse – írják a haszid zsidó közösséghez tartozók, a csodarabbi kései hívei, és szinte az év minden napján özönlenek a világ minden pontjáról a kis borsodi faluba, de főként ilyenkor áprilisban, mikor a csodarabbi halálának évfordulója van.

A bodrogkeresztúriak az évek alatt kénytelen-kelletlen hozzászoktak már a nagy sürgés-forgáshoz, manapság már inkább “ki sem mozdulnak abban a pár napban”, amikor a több ezer, de akár 10 ezer haszid zsidó is megjelenik a településen. A problémát korábban is az okozta, hogy igen hangosan mulatoznak, a nőkre sértő megjegyzéseket tesznek, és sok kommunális hulladékot hagynak maguk után, mondják a helyiek.

Ezen még a koronavírus és a járványügyi korlátozások sem változtattak, helyi információnk szerint minisztériumi külön engedéllyel idén is megtarthatják a több napos fesztiváljukat a haszid zsidók.

De hallani egy izraeli kötődésű biztonsági cégről is, melynek az a feladata, hogy őrizze a zarándokok testi épségét. Az egészben csupán az a furcsa, hogy bilinccsel és gázsprével vannak felszerelve, ilyen eszközökkel egy magyarországi biztonsági őr nem rendelkezhetne, de erre a felvetésre is az a válasz, “van rá engedélyük”.

Így történhetett meg az a különös eset a napokban, hogy a biztonsági szolgálat emberei nem ismerték fel a helyi polgármestert, és kvázi igazoltatás céljából megállították a nyílt utcán, afelől érdeklődve, mi járatban van ott, merre tart.

Hozzá kell tennünk, hogy a rendőri jelenlét is nagy a faluban, és nagyon sok haszid zsidót igazoltattak. Állítólag arra kíváncsiak, van-e engedélyük az ott tartózkodásra. Ennél többről azonban nem kaptunk híreket.

Évek óta akut probléma tehát a sok zarándok jelenléte, kik általában hangos mulatozással fejezik ki tiszteletüket a csodarabbi előtt, nem kevés konfliktust szülve ezzel. Számos bodrogkeresztúri lakos úgy tartja, ezen a gyakorlaton változtatni kellene. Kifogásolják, hogy az önkormányzatnak nem fizetnek bérleti díjat, a különféle engedélyek nincsenek rendben, a hatalmas étel és italfogyasztás után elvárható minimális higiéniai előírásokat nem tartják be, rendkívül nagy szemetet hagynak ezzel akár a nyílt utcán.

Mindezért pedig soha senki nem vállalja a felelősséget, azzal hárítanak, ezt az egészet senki nem szervezi, “a zarándokok csak úgy maguktól jönnek”.

További híreink

Dúró Dóra a HírTV-ben: az EBESZ közgyűlésén éppen egy magyar politikusé volt a legmagyarellenesebb hozzászólás

Faragó Dániel

Nyugat-Európában ma már teljesen általánosak a brüsszelihez hasonló zavargások

Horváth Tamás

Hollandia is “megünnepelte” a marokkói csapat győzelmét (videó)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben