0.3 C
Budapest
2022. január 18., kedd
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A kormány politikája miatt egyre több pedagóguscsalád süllyedhet a relatív szegénység szintjére

Ugyanazon a napon állapodott meg a kormány a vállalatokkal a minimálbér és a garantált bérminimum közel 20%-os emeléséről, amikor 10%-os béremelést ajánlott a pedagógusoknak. Utóbbiak természetesen nem fogadták el az ajánlatot, hiszen számos pedagógusnak már most sem éri el a szakmunkás minimálbért a bértábla szerinti fizetése, jövőre pedig még többen, még jelentősebben maradnának el ettől. Mivel így a felsőfokú képesítésű oktatók a szakmunkásoknál is kevesebbet keresnének, egyre több tanár esetében kellene alkalmazni a béremelési automatizmust, ami legalább a szakmunkás minimálbérre kiegészíti a jövedelmüket – írja a Portfolio.

Nem változtat a kormány a tanárokkal kapcsolatos hozzáállásán

A kormánydelegáció a tárgyalásra a korábban beígért 10%-os béremelési ajánlattal érkezett, mely alacsonyabb, mint a bérminimum emelése. Ahhoz, hogy lássuk, ez miért probléma, érdemes 2014-ig visszamennünk, mikor

a tanárok fizetését a 2014-es minimálbérhez kötötték, majd befagyasztották.

A Fidesz döntésének köszönhetően egyre több tanár bérét érte utol a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér). Ez 2019-re odáig fajult, hogy a főiskolai diplomával (BA/BSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok illetménye alacsonyabbá vált, mint az akkori garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér). Azóta nekik a garantált bérminimumra egészítik ki a fizetésüket.

2020-ra a helyzet tovább romlott. Immáron

egy mesterdiplomával (MA/MSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok fizetését is a szakmunkás minimálbérre kell korrigálni.

Ennek oka abban keresendő, hogy miközben a minimálbér és a garantált bérminimum is 8-8%-kal emelkedett, addig a tanárok fizetése stagnált. 2021-ben már ott tartunk, hogy

a 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező, a 2 év gyakornoki idejüket teljesítő, majd sikeres minősítő vizsgát tett pedagógusoknak (Pedagógus I. fokozatba lépett) az alapilletményét is utolérte a garantált bérminimum.

Ennek oka a bérminimum 4%-os növekedése, viszont – a befagyasztás miatt – a pedagógusok alapfizetése semennyivel sem emelkedett.

A garantált bérminimum pedig a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának friss megállapodása szerint bruttó 260 ezer forintra emelkedik 2022-től, ami csaknem 20%-os emelés.

Emiatt pedig még több, nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógus illetménye csúszik a garantált bérminimum alá, ha nem emelkedik a fizetésük. A kormány ebben a helyzetben ajánlott 10%-os béremelést a tanároknak, amivel még többeknek a hivatalos illetménye lenne mélyen a garantált bérminimum alatt.

A 10%-os tanári béremelés hatása a 8-10 év szakmai tapasztalattal rendelkezők körében lenne először észrevehető. A többi pedagógus fizetését továbbra is kizárólag a bérminimum emelése húzná felfelé.

Novák Katalin családokért felelős miniszter korábban elismerte, a pályakezdők bérezése valóban probléma, “ők nehezebb helyzetben vannak”. Hogyan segíti tehát a kormány a pályakezdő tanárokat?

Emeli a bérminimumot, melynek köszönhetően a jövő évtől nemcsak a 2-5 év tapasztalattal rendelkező, hanem a 8 év tapasztalattal rendelkezők fizetése is a szakmunkás minimálbérrel egyezne meg.

Ennek 2014 óta egyenes következménye az egyre égetőbb tanárhiány, illetve az oktatás minőségének drasztikus romlása. A Portfolio számítása szerint

a pedagógusok havonta ma már százezreket veszítenek, az elmúlt öt évben pedig fejenként összesen 3-5 millió forint közötti összeget buktak, mert a bérük a 2014-es minimálbérhez van igazítva.

Ha a Fidesz-kormány továbbra sem hajlandó érdemben foglalkozni a pedagógusok bérezésével, egyre több család süllyedhet a relatív szegénység szintjére, a fiatalok közül pedig alig lesz valaki, aki ezt a pályát választja.

Fotó forrása: Instagram

További híreink

Marco Rossi kihirdette a Bulgária elleni keretet

Irányi Dániel

Öszefogott a Jobbik a diósgyőri kórházat kivégző a DK-val

Faragó Dániel

Teljes reformot kezdeményez a népnyúzás megállítása érdekében a Mi Hazánk Mozgalom

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen