4.1 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

A kormány személyesen felügyeli, hogy elég megszorító intézkedést vezetnek-e be az önkormányzatoknál

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben az elszabaduló rezsiárak önkormányzatokat érintő negatív hatásainak enyhítéséről is rendelkezett Orbán Viktor miniszterelnök. Az áremelkedések miatt szükségesnek tartják, hogy „egyedi egyeztetések” induljanak a kormány és az egyes önkormányzatok között.

A helyhatóságoktól „menedzsmentterv” készítését várják el, ennek három fő része lesz:

  • a kiadások csökkentése
  • a tartalékok felhasználása
  • az önkormányzati vagyonelemek kiárusítása

A tárgyalásokat miniszteri biztos vezeti, a feladattal Balla Györgyöt bízták meg, akinek megbízása 2022. október 1.-től 2023. június 30.-ig szól, munkáját a Miniszterelnökség irányításával végzi. Az önkormányzatokkal való egyeztetéseken a belügyminiszter, a pénzügyminiszter, valamint a technológiai és ipari miniszter által delegált személyek is részt vesznek.

Már eddig is megszorítottak az önkormányzatok

Csányi József, a kiskunfélegyházi polgármester számolt be a közösségi oldalán arról, hogy több szigorítást is bevezet a félegyházi önkormányzat az energiaár-emelkedések miatt.

Bár még nem látszik, de Félegyháza – hasonlóan Magyarország és Európa valamennyi városához – az elmúlt harminc év legnagyobb kihívása előtt áll. Most nem egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel – egy vírussal – kell megharcolnunk, hanem azért kell dolgoznunk, hogy az intézményeinket fűteni és világítani, a várost működtetni tudjuk – közölte Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere.

Kiskunfélegyháza anyagi helyzete rendezett, hitele és tartozása nincs, de ez az állapot rövidesen véget ér. Augusztustól a jelenlegi tízszeresére nőnek a város és intézményeinek gáz- és áramszámlái. Ez azt jelenti, hogy az éves kétszázmilliós rezsiköltség kétmilliárd forintra emelkedik. Például az uszoda áramszámlája a jelenlegi 15 millió forintról 200 millió forintra ugrik.

A polgármester arról is ír, hogy ezt az összeget a település nem tudja kigazdálkodni.

Azon dolgoznak az önkormányzat gazdasági és energetikai szakemberei, hogy minimális legyen a veszteség. Az elmúlt években minden intézményre napelemet szereltek, a fűtőműben kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre képes erőművet építettek.

El fog maradni a karácsonyi díszkivilágítás, nem lesz ünnepi fényekbe öltöztetve a város, csakis a karácsonyfát állítják majd fel a megszokott helyén. De ugyanígy nem lesz korcsolyapálya és óriáskerék sem. Korlátozásokat vezetnek be szeptember 1-jétől a legnagyobb gáz- és villanyfogyasztó sportcsarnok és uszoda nyitva tartásában és szolgáltatásaiban is. A múzeum, a könyvtár és a művelődési központ nyitva tartásában és működésében is jelentős korlátozások lesznek. Nem indítanak új útépítéseket, építkezéseket – sorolja Csányi József.

A településvezető hozzátette:

a város az összes pénzét és jövőbeli bevételeit a gázra és a villanyra lesz kénytelen költeni innentől kezdve.

(24 nyomán, fotó: MTI)

További híreink

Minek kell még történnie, hogy kiadják a tűzparancsot az EU külső határain?

Horváth Tamás

Végül minden a helyére kerül: már Újpesten sem állít adventi keresztet a Jobbik

Magyar Jelen

További 13,5 milliárd állami támogatást kap a debreceni BMW gyár

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben