18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

A közszférát is padlóra küldheti a kötelező oltás

Orbán Viktor szeptemberben még arról beszélt, hogy „kötelező oltás nem lesz, mert a magyarok gyomra azt nem veszi be”, október végén a kormány mégis bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozók után munkakörtől függetlenül az állami alkalmazottaktól „elvárják” az oltást. 

A kormány nem vállalta az oltások kötelezővé tétetélek felelősséget, ehelyett inkább a munkáltatókra tolta a népszerűtlen intézkedést. Íratlan iránymutatásokat azonban küldtek, nem is egyet. Az állami szféra mellett a piaci versenyben működő cégeknek is megüzenték, hogy mi lenne a helyes magatartás.

Erről itt írtunk:

Orbán apjának cégénél is kötelező az oltás

Aki nem cselekszik a jogszabály szerint, azt fizetés nélküli szabadságra küldik. A határidő december 15-én lejárt, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntés kapkodva, az érintettek megkérdezése nélkül született meg, így számos olyan lépés kimaradt, amelynek a hiánya hosszú távon még komoly gondokat okozhat.

Ha valóban olyan kockázatos a közigazgatásban dolgozni, hogy a kötelező oltást munkakörtől függetlenül, minden kollégára kiterjedően be kellett vezetni, akkor miért nem kaphatnak a munkavállalók az egyébként is szerény fizetésük mellé munkaegészségügyi kockázati pótlékot?

– tette fel a kérdést Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

Az indexnek azt is hozzátette, hogy

a közigazgatásban dolgozók oltatlansága 20% körül van, az ő elvesztésük, munkából való kiesésük megbéníthatja az egész államot.

„A folyamatosan változó szabályok és az ezzel járó rengeteg adminisztráció már eddig is rengeteg pluszfeladatot jelentett a közigazgatásban dolgozóknak, most pedig újabb kollégák távozhatnak, így a feladatellátás komoly veszélybe kerülhet” – tette hozzá.

Hasonló vélséghelyzet előtt áll a szociális szféra is.

Itt is vannak ugyanakkor problémás esetek, és szintén felmerül a kérdés, hogy a kockázatvállalásért cserébe miért nem kaphatnak az alkalmazottak pótlékot. Ezen a területen ráadásul egy kolléga távozását sem lehet semmisnek tekinteni, hiszen már eddig is 30 százalékos volt a munkaerőhiány

– tette hozzá az MKKSZ elnöke, megjegyezve, hogy a drasztikusan romló helyzetet egy, a mostaninál jóval korábban bejelentett béremeléssel meg lehetett volna fékezni.

kapcsolódó:

Sztrájkot hirdetnek a tanárok a kötelező oltás miatt

(index-Magyar Jelen)

További híreink

Hadihajók ellen bevethető rakétákat tesztelt Kína

Kiss Albert

“A Jóisten mentse meg a magyar vidéket Gyurcsányéktől” (videó)

Faragó Dániel

Többet keres egy focista a Videotonnál, mint a Bundesligában?

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen