12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

“A lazítások súlyosan veszélyeztetnének 3,5 millió beoltatlan felnőttet és másfél millió oltatlan gyereket”

Hiába a sok kérés és felhívás továbbra is kevesen oltatják magukat, az oltási tempó lelassult. Péntek, szombat és vasárnap alig 13 ezer ember kapta meg az első vakcinát. Ezzel a beoltottak száma 5 millió 468 ezerre nőtt – kesereg az atv.hu.

Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a kormány zsarolópolitikájának hála még mindig mintegy 32 ezer oltást kell beadni ahhoz, hogy elhagyhassuk a kötelező maszkviselést, legalábbis szeptemberig. Persze a Fidesz megtehetné azt is, hogy a járványgörbéhez igazítja a lazításokat, de azzal még egy vakcinát se sikerült ráerőszakolni senkire.

Sorra szólalnak meg a “szakértők”

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos szerint most “mindennél fontosabb” a tesztelés, a kontaktuskutatás és a minél több oltás beadása. Mint mondta:

A lazításokkal, melyekkel súlyosan veszélyeztetnének 3,5 millió beoltatlan felnőttet és másfél millió oltatlan gyereket, várni kellene.

Gárdos László, a Gyermekorvosok Társaságának elnöke  “lélegeztetőgépre kötött gyerekekről” regélt, ami – szerinte – már önmagában rámutat, mennyire fontos lenne a 18 év alattiak “mihamarabbi beoltása”, ráadásul “az oltás mellékhatásai se tűnnek olyan fokúnak”, ami indokolná a vakcinázás leállítását – állítja. Korábban a hivatalos statisztikák is arra utaltak, az oltás veszélyesebb a gyermekekre, mint maga a vírus. Micsoda “véletlen”, hogy pont akkor vált a Covid-19 igazán fenyegetővé a 18 év alattiakra, mikor felmerült azok beoltásának lehetősége, amit sokan elleneznek a mai napig. Nagyon ravasz ez a laborvírus.

Még az állatorvos is aggódik

Az állatorvos végzettségű Rusvai aggasztónak találja, hogy az indiai (polkorrekt nevén delta) variáns “sokkal gyorsabban és könnyebben” fertőz, mint elődei, és – nyilván – elsősorban a beoltatlanok körében terjed.

A “víruskutató” a kötelező maszkhasználat eltörlésével kapcsoltban, azt mondta az Atv-híradónknak:

a hátralévő két-három hónapban mindenki élvezze a maszknélküliséget, ősszel ugyanis kezdhetjük előröl.

Rusvai úgy véli, két-három évig még eltart ez az egész, utána szelídül “influenza-szerű” járvánnyá a koronavírus.

“A többség szervezete szerintem két-három év múlva elfogadja majd a vírus jelenlétét, és hozzászokik. Attól kezdve pedig nem kell évente szurkáltatni magát annak, aki nem akarja”

– fogalmazott az MTA doktora.

A harmadik oltás beadhatóságát egyébként jelenleg is vizsgálják. Rusvai szerint a rizikócsoportoknak szüksége lenne rá.

További híreink

Lövöldözés Érden: enyingi társaság vett elégtételt

Irányi Dániel

Tíz évre ítélték a pedofilt Szegeden

Varga Lilla

Az angolok szeretnék, ha térdepléssel indulna az angol-lengyel meccs

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen