14.9 C
Budapest
2022. szeptember 24., szombat
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

A lengyel kormány meglépte, amit a Fidesz nem mer: kárpótlás jár az oltások mellékhatásaiért

A “magyar” kormány helyett a lengyel kormány fogadta meg a Mi Hazánk Mozgalom javaslatát, mely szerint az állam fizessen kárpótlást az oltások mellékhatásaiért. 

Jóváhagyta a lengyel szejm csütörtökön annak az alapnak a létrehozásáról szóló tervezetet, amelyből

kárpótolnák a betegeket a SARS-CoV-2 elleni vakcinák, valamint bizonyos más védőoltások által esetleg kiváltott káros mellékhatásokért

– jelentette az MTI.

A most a szenátus elé kerülő törvénymódosító javaslat mellett a 460 fős alsóház túlnyomó többsége, 428 képviselő szavazott, csak heten adtak le ellenszavazatot, a többiek tartózkodtak, illetve nem voltak jelen.

Az alap létrehozását a lengyel kormány tavaly decemberben helyezte kilátásba. Az alsóház által most megszavazott jogszabály szerint a kárpótlást az alapból azok igényelhetnék majd, akik a tavaly decemberben megkezdett, koronavírus elleni oltások okozta káros mellékhatások következtében, illetve majd 2023 elejétől bizonyos más védőoltások miatt is legalább kéthetes kórházi kezelésre szorultak, illetve szorulni fognak. A kárpótlás a rövidebb távú kórházi ápolást igénylő súlyos túlérzékenységi reakció, az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén is igényelhető.

A maximális megítélendő elégtétel 100 ezer zlotyt (7,9 millió forint) tenne ki. A kártérítést egyszerűsített, legfeljebb két hónapig tartó eljárásban lehetne igényelni a betegjogi ombudsmannál, aki a szakértőkből álló hattagú tanácsadói testülete javaslata alapján járna el.

A kompenzációs kérvényt a 200 zlotyt (15,8 ezer forint) érő, a jogosnak talált igény esetén visszatérítendő illeték fejében lehetne benyújtani. A befizetett illetékek az alap egyik forrását adnák, de hozzájárulnának az alaphoz az állammal a vakcinák szállításáról szerződést kötő gyógyszergyártó-, illetve gyógyszerszállító cégek is. Az alaphoz benyújtott kárpótlási igénytől függetlenül a betegek továbbra is bírósági úton érvényesíthetik jogaikat.

A kezdeményezés jó, ám a gyakorlat árnyalja a képet

A kezdeményezés mindenképp üdvözlendő, ám a megvalósítása hagy némi kívánni valót maga után. Kezdetnek vegyük például az összeget. 7,9 millió forint nem valami sok egy olyan embernek, aki hosszú hónapokig szenved az oltás mellékhatásaitól, esetleg élete végéig tartó egészségkárosodást szenved.

A másik nagy probléma Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes kijelentésében testesül meg: a Covid-19 ellen eddig Lengyelországban beadott 43 millió oltás után 16 ezer nemkívánatos reakciót regisztráltak, ezek 85,1 százaléka enyhének minősíthető. Kraska hozzátette:

“A koronavírus elleni oltások miatt egyetlen haláleset sem történt. 33 esetben a halálozás időben egybeesett a vakcina beadásával, mindazonáltal ezekben az esetekben sincs bizonyíték az oltás és a tragikus végkifejlett közötti közvetlen összefüggésre.”

Tehát, hiába hal meg valaki az oltás beadását követően, olyankor valahogy “sosincs összefüggés” a kettő között. Így könnyen elképzelhető, hogy a “‘szakértők” a maradandó egészségkárosodások, vagy a kialakuló betegségek/szövődmények esetében is rendre kizárják majd az összefüggést.

Ettől függetlenül reméljük a legjobbakat, és a kezdeményezést mindenképp üdvözöljük, csak a kivitelezésen kell javítani.

További híreink

Ukrajnában jön az ingatlanadó

Kiss Albert

Borsodi ‘fiatalok’ kényszerítettek prostitúcióra egy 13 éves kislányt

Faragó Dániel

A nyírségi emberkereskedő két prostijának naponta akár tíznél több kuncsaftot is fogadnia kellett

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben