13.7 C
Budapest
2022. október 7., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföldTudomány

A lezárások alatt kétszer annyi csecsemőt bántalmaztak Párizsban

Megduplázott az úgynevezett megrázott baba szindrómás esetek, és megsokszorozódott a rázás miatti halálestek száma a párizsi régióban a koronavírus-járvány második évében – derül ki a JAMA Network Open című szaklapban közzétett tanulmányból.

A párizsi Necker gyerekkórház és a párizsi Cité Egyetem kutatócsoportjának a francia országos orvosi és egészségügyi intézettel, az INSERM-mel közösen végzett elemzése kimutatta, hogy a megrázott baba szindróma (shalen baby syndrome, SBS) esetei a Párizs körüli Ile-de-France régióban megduplázódtak a koronavírus-járvány első két évében (2020-2021) a járványt megelőző időszakhoz (2017-2019) képest – szemlézi az MTI.

A megrázott baba szindróma a gyermekbántalmazás egyik legsúlyosabb formája, a fejlett országokban a leggyakoribb oka a csecsemők traumatikus halálának. A nem halálos esetekben is olyan hosszú távú, súlyos következményekkel járhat, ha egy babát erősen megráznak, hogy életre szóló problémákat (tanulási vagy viselkedési zavarokat, látási problémákat vagy vakságot, hallás- és beszédproblémákat, görcsrohamokat, agyi bénulást, súlyos agysérülést és maradandó fogyatékosságot) okozhat.

A kutatók a tanulmányban 99 megrázott baba esetét vizsgálták meg. Mindegyiküknél tapasztalták a bántalmazás súlyos jeleit: 87 százalékuk agyvérzésben, 73 százalékuk retinavérzésben, 32 százalékuk csonttörésben, 26 százalékuk epilepsziában szenvedett, 13 százalékuk elhunyt.

A járványt megelőző időszakhoz képest 2020-ban az SBS-esetek száma nem változott, majd 2021-ben megduplázódott, a csecsemőkori halálestek száma pedig kilencszeresére nőtt a tanulmány szerint.

Az természetesen rossz következtetés, hogy ezért csak a lezárások a felelősek, de az elkövetések számának drasztikus emelkedése egyértelműen összefüggésbe hozható a túlzó intézkedésekkel.

Egészségügyi és szociális szakemberek már a járványügyi korlátozások kezdetén aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a gyerekek elleni bántalmazások, azon belül is a megrázott baba szindrómás esetek száma megugorhat a karanténintézkedések következtében. Miután a járvány első évében, amikor Franciaországban a legszigorúbb általános lezárás volt érvényben, nem volt tapasztalható jelentős növekedés az SBS-esetek számában, a szakemberek a pszichoszociális szorongással magyarázzák azt, hogy a második évben ugrott meg a bántalmazások száma.

(nyitókép:Euractiv)

További híreink

Macron: azt hiszik, az apának feltétlenül férfinak kell lennie

Avar Álmos

Savanyú a szőlő? – Vona szerint az egyetlen életképes ellenzéki párt a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Követték az idős hölgyet a tolvajok, majd letépték a nyakláncát

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben