4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
GazdaságHírek

A magyar minimálbér éri a legkevesebbet a régióban

Végleg lemaradunk a bérversenyben, ha nem lesz adócsökkentés…

Hiába büszkélkedik a kormány az elmúlt évek hatalmas minimálbér-emeléseivel, az igazi felzárkózás elmaradni látszik. A régiós országok igyekeznek kitörni az olcsó munkaerő, alacsony bérek világából, csak Magyarország nem – írja az Mfor.

A lengyel kormány a tavaly nyáron javasoltnál is nagyobb mértékű minimálbér-emelést kezdeményezett, aminek értelmében jövő év elejétől bruttó 2600 zloty (198,6 ezer forint) lesz a minimálbér a korábban tervezett 2450 zloty helyett. Sőt, a kormányzó Jog és Igazságosság párt további emeléseket helyezett kilátásba, melynek eredményeként 2023 végére 4000 zlotyra vagyis több mint 305 ezer forintra emelnék a kötelezően adandó legkisebb bért.

Az Mfor emlékeztetett, hogy a régiónkból azonban nem Lengyelország az első, ahonnan az elmúlt hónapokban lendületes minimálbér-emelési tervekről érkeztek hírek. Július végén derült ki a szlovák munkaügyi minisztérium javaslata, mely szerint a mostani 520 eurós minimálbér 580 euróra emelkedne, hosszabb távon pedig szeretnék elérni, hogy az átlagbér 60 százalékának megfelelő összeg legyen a bérminimum.

Régiónkat tekintve a következő változások várhatóak:

A várható emelések után

a lengyel bér már 31 százalékkal,
a szlovák 20 százalékkal,
a cseh 12 százalékkal magasabb,
a román minimálbér pedig mindössze 2 százalékkal alacsonyabb a magyarnál.
Nettó értékben:

a csehek 466 euróból (155 ezer forint),
a lengyelek 474 (157 ezer forint),
a szlovákok pedig 487 euróból (162 ezer forint) élhetnek majd a tervezett emelés után.
Csak Romániában előnytelenebb minimálbéresek nettó helyzete: ők az adózás után 278 eurót (92 ezer forintot) kapnak.

A magyarországi tervezetek szerint a hatéves bérmegállapodás értelmében 8 százalékkal emelkedhet a minimálbér jövőre vagyis bruttó 149 ezer forintról közel 161 ezerre. Ez az adózás utáni nettó összeget nézve azt jelenti, hogy jövőre a magyar minimálbéresek havonta 320 euróból (106 ezer forint) gazdálkodhatnak a mostani 306 euró után.

A magyar minimálbéresek régióbeli kedvezőtlen helyzetét részben tehát maga az állam idézi elő a bruttó bérek kiemelkedő mértékű adóterhelésével. Az Mfor portál szerint, ha a magyar kormány csupán olyan mértékben adóztatná a bruttó béreket, mint a szlovák állam, vagyis a jelenlegi adóteher fele sújtaná a dolgozókat, akkor rögtön sokkal közelebb kerülnénk a visegrádi országok nettó minimálbéréhez. 320 euró helyett ugyanis 408 eurót vihetnének haza az érintettek. A jelenlegi forint árfolyammal számolva ez havi 29 ezer forintos többletet jelentene.

Az Mfor szerint ez alapján a magyar minimálbér a sereghajtó a régióban. Noha nominálisan alacsonyabb a román nettó minimálbér, az érintettek többet tudnak vásárolni belőle, mint a magyarok idehaza. (Mfor/alfahir)

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben