21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A magyarok többsége szerint hiba volt tönkretenni a gazdaságot a vírus miatt

Az Európai Unió állampolgárainak többsége fontosabbnak tartotta a járványhelyzetben meghozott korlátozások egészségügyi hasznát az okozott gazdasági károknál. Ez hazánkban pont fordítva van – írta meg az Index.

A felmérés szerint az uniós polgárok legalább 31 százaléka érzékelt közvetlen negatív változást az anyagi helyzetét illetően, további 26 százalék pedig a jövőben számít hasonlókra. Ennek ellenére a derék humanisták 58 százaléka mégis úgy gondolja, hogy a gazdaság padlóra küldése szükséges áldozat volt egy olyan vírus ellen, melyből a fertőzöttek 80 százaléka úgy gyógyul fel, hogy észre sem veszi, hogy egyáltalán megbetegedett. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy

a megkérdezettek alig 48 százaléka ismerte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott uniós intézkedéseket.

Vagyis egy részük szerint úgy voltak szükségesek az intézkedések, hogy azt se tudták, mik voltak azok.

A rövidtávú ingadozások és tagállami eltérések ellenére összességében pozitív maradt az Európai Unió megítélése, s 74 százalékuk szeretné, hogy az EU több kompetenciára tegyen szert a koronavírus-pandémiához hasonló helyzetek kezelésére.

Végül is, a mostanit is olyan jól kezelte, mi baj lehet belőle, ha még inkább elmozdulunk a föderalizmus felé…

A magyarok ezt egészen másképp látják 

A Magyarországon megkérdezettek 67 százaléka elégedetlen volt az unió inkompetenciájával. Ami ennél is lényegesebb:

a magyarok 60 százaléka szerint a korlátozásokkal okozott gazdasági károk súlyosabbak az egészségügyi előnyöknél.

Európai átlagban a válaszadók 45 százaléka leginkább bizonytalanságot érez a járványhelyzet nyomán, ezt követi a remény (37 százalék), a csalódottság (34 százalék), a tehetetlenség (30 százalék), a harag (22 százalék) és a félelem (22 százalék).

Ezzel szemben itthon a válaszadók fele bizonytalan, 39 százalék reménykedik, 37 százalék pedig tehetetlennek érzi magát. Az uniós átlagnál nagyobb mértékben félünk (25 százalék), de a bizalom, (17 százalék), az együttérzés (24 százalék), az eltökéltség (12 százalék) és a segítőkészség (18 százalék) tekintetében is meghaladjuk azt.

Az uniós átlaghoz képest jóval többen,

a magyarok 38 százaléka érezte úgy, hogy a koronavírus következtében életbe léptetek korlátozások már eddig is hatással voltak a jövedelmére, és további 33 százalék gondolja úgy, hogy a gazdasági következmények a jövőben hatással lesznek jövedelmére.

Fotó: MTI

További híreink

16 év után ismét Pongrátz-felszólaló az ország egyetlen 1956-os múzeumánál

Faragó Dániel

Az önmegvalósítás “csúcsa”, nézegessen magukat pónilovaknak képzelő idiótákat

Kemény János

Mirkóczki egyszer már átadott fejlesztéseket építene Egerben

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen