2.1 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
Hírek

A románok a mai napig nem tartották be a gyulafehérvári ígéreteket

A mai napon, december 1-én van a 101. évfordulója az úgynevezett gyulafehérvári román nemzetgyűlésnek. 

Annak az eseménynek, melyből később mítoszt faragott a mindenkori román politika, nemzeti ünneppé emelte, és kötelezné arra az ottani magyarokat is, hogy ünnepeljenek.

1918. december 1-e lett tulajdonképpen Erdély elszakításának szimbolikus napja. 

Nem árt azonban emlékeztetni őket, éppen a gyulafehérvári nemzetgyűlés egyik passzusa szólt a kisebbségek jogairól.

Egészen pontosan ez olvasható:

„Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben. Egyenlő jogok és teljes autonóm vallásszabadság az Állam minden felekezete számára.”

Ezt mind a mai napig nem sikerült, jobban mondva nem akarták megvalósítani. Hiába mondja tehát például Traian Basescu, volt román államelnök, hogy csupán az a baj a magyar-román kapcsolatokkal, hogy:

„a magyar vezetésű helyi hatóságok elutasítják a nemzeti ünnepünket. Ha ezt nem orvosolják, akkor nagyon valószínű, hogy mi is hasonlóan fogunk reagálni, és nem fogjuk elismerni a magyar nemzeti ünnepeket.”

Szögezzük le, egyetlen tisztességes és becsületes magyar ember számára sem lehet ünnepnap december 1-e. Épp ellenkezőleg, ez gyásznap.

Megjegyzés a fotóhoz: mint ma már tudjuk, a valóságban nem román nemzeti színű lobogók voltak láthatóak a gyulafehérvári gyűlésen, azt utólag retusálták át, mikor elkészítették a színes változatát.

1918. december 1-jén Gyulafehérváron készített felvételt Samoilă Mârza, aki egyedüliként örökítette meg a román nemzetgyűlést. A képeken, habár fekete-fehérben készültek, tisztán látható, hogy a zászlók alsó sávja a világos, azaz sárga. Erdély zászlaja vízszintesen kék-piros-sárga, ezt tartották a nemzetgyűlés résztvevői. A kommunizmus éveiben az egyedi képeket propaganda céljából hamisították. 1968-ban a történelmi magazin (Magazin Istoric) címlapján a módosított, kiszínezett kép jelent meg, amelyen a zászló színeinek sorrendjét piros-sárga-kékre festették át.

Elemi.hu (fotó: szekelyfold.ma)

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben