21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

A megkérdezett amerikaiak fele szerint Kamala Harris alkalmatlan elnöknek

Az amerikaiak 51 százalékának kedvezőtlen véleménye van Kamala Harris alelnökről, különösen a Republikánus Párt szavazói gondolják úgy, hogy nem volna alkalmas elnöknek – állapította meg a Rasmussen közvélemény-kutató intézet a legfrissebb, telefonos és online megkérdezéssel készült, hétfőn nyilvánosságra hozott országos felmérésében.

Ezer ember véleményét kérte ki az intézet egy héttel ezelőtt, olyanokét, akik valószínűnek mondták, hogy szavaznának, ha akkor lett volna elnökválasztás.

Az 51 százalékos negatív megítélésen belül 43 százalék azoknak az aránya, akiknek nagyon rossz a véleménye Joe Biden alelnökéről. A magukat valószínű szavazóknak mondók 46 százalékának kedvező a véleménye Harrisről, ezen belül 28 százaléknak nagyon kedvező. Szintén 46 százalék szerint Harris alkalmas volna elnöknek, ezen belül 31 százalék szerint nagyon alkalmas volna. Éppen 50 százalék azok aránya, akik szerint nem volna alkalmas, ezen belül 41 százalék szerint egyáltalán nem volna az.

Magától értetődően Harris a legkevésbé jó értékelést a republikánus szavazók körében kapta: csak 25 százalékuk szerint volna alkalmas elnöknek, míg a demokrata párti szavazók 80 százaléka szerint volna alkalmas. Az egyik nagy párthoz sem kötődő szavazók 36 százaléka mondta, hogy alkalmas volna.

Kamala Harrisnek mint alelnöknek a megítélése rosszabb, mint amilyen Mike Pence volt alelnöké volt négy évvel ezelőtt.

2017 áprilisában a valószínű szavazók 63 százaléka találta alkalmasnak Pence-t alelnöknek – a republikánusok 86 százaléka, a demokraták 40 százaléka, és a nagy pártokhoz nem kötődők 65 százaléka. Pedig a tavaly októberi alelnökjelölti tévévita után többen találták alkalmasnak a feladatra Harrist, mint Pence-t.

A Rasmussen egy másik, szintén hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredménye szerint

a valószínű szavazók 39 százaléka gondolja úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok.

A felmérést az április 22-ével végződött héten végezték el. Egy héttel korábban ez az arány 40 százalék volt. A megkérdezettek 55 százaléka gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, ami változatlan arány az egy héttel korábbihoz képest. Egy évvel ezelőtt a megkérdezettek 35 százaléka gondolta úgy, hogy az ország jó irányba és 58 százalék úgy, hogy rossz irányba halad.

MTI nyomán – Fotó: Getty Images

További híreink

Koronavírus-gócpontra bukkantak Romániában, egy százezres nagyvárost helyeznek karantén alá

Kiss Albert

Robbanássorozat indult be egy törökországi tűzijátékgyárban

Kiss Albert

Lázadást szított az Iszlám Állam egy börtönben

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen