2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A Mi Hazánk a hatósághoz fordul az adósok személyes adatai védelme érdekében a végrehajtók ellen

Az adósok személyes adataival élhetnek vissza a végrehajtók. Mivel több elektronikus ingatlan árverési hirdetmény végén is szerepeltetik végrehajtók az adósok levelezési vagy jelenlegi tartózkodási címét. Ezek az adatok, ha nem megegyezőek az árverés alatt lévő ingatlan címével akkor a végrehajtók jogtalanul bocsájtanak ki személyes adatokat harmadik személy részére az adósokról. Érdekes, hogy nem általános hibáról beszélhetünk, hanem gyakoriról, amely több végrehajtóra jellemző – írja közleményében Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk hitel és végrehajtás-ügyi szakpolitikusa.

Fiszter szerint az “így is meghurcolt” adósokat ennek következtében joghátrányok érik, mivel így bárki számára elérhetőek ezek az adatok az online árverési felületen. Ezáltal személyes zaklatásnak is részesei lehetnek.

Adatvédelmi kezelési problémákat vet fel ezeknek a hibásan közzétett hirdetmények tartalma, mivel a törvény által előírt tartalmi elemek közé ez nem sorolandó így a személyes adatok védelmének nem tesznek eleget a végrehajtók

– mutat rá a politikus, aki aggályosnak tartja azt a joggyakorlatot is, miszerint az önkormányzat hirdetőtábláján ki kell függeszteni az árverési hirdetményt. Meglátása szerint ez nem csak plusz terhet ró az önkormányzatokra, de a jelenlegi elektronikusan zajló ingatlan árverések esetén majdhogynem haszontalan is.

A Mi Hazánk Mozgalom a jelenleg fennálló adatvédelmi hibák felszámolása érdekében a Nemzeti Adatvédelmi Hivatalhoz fordul, hogy állapítsa meg a jogsértés tényét és szólítsa fel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart, hogy számolják fel a népnyúzó végrehajtók által elkövetett jogtalan adat nyílvánosságot!

– zárja közleményét Fiszter.

Magyarjelen.hu

További híreink

Jövő héten fokozatosan melegszik az idő

Varga Lilla

Mi Hazánk: Ne csináljanak Gyöngyöspatát Józsefvárosból

Kemény János

“Megdöglötök!” felkiáltással, valamint vasvillával és fejszével fenyegették a rendőröket Borsodban

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen