3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldBűnügyHírekKiemelt

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a Pesti úti idősotthon ügyében

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon ügyében – tudta meg a PestiSrácok.hu. Az ügyben eredetileg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendelt el vizsgálatot, ám Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Gy. Németh Erzsébet személye miatt a BRFK-t végül kizárták az eljárásból.

A történtek előzménye, hogy a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő Pesti úti idősotthonban súlyos koronavírus-fertőzöttséget állapítottak meg és rengeteg idős embert kellett kórházba szállítani, akik közül többen már sajnos meg is haltak. Annyi biztosan tudható, hogy az országos tisztifőorvos szerint legalább egy hétig nem volt orvos az intézményben. Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy hétfőn a Pesti úti otthon 274 lakóját és 41 dolgozóját tesztelték, illetve azokat az ápolókat is megvizsgálják majd, akik nem voltak műszakban. A következő mintavételnél az ápoltak közül 58 ember mintája bizonyult pozitívnak, a dolgozóké közül pedig négynek.

Karácsony Gergely a napokban dokumentumokat hozott nyilvánosságra a Facebookon, ám az origo.hu keddi beszámolójából kiderül, hogy azok nem sok mindent bizonyítanak. Az április 20-án nyilvánosságra hozott iratok alapján Karácsonyék azt állítják, hogy intézményük a járványveszélyt megelőzően és a járvány időszakában is mindvégig rendelkezett főállású orvossal. A főállású orvos szerződését azonban nem hozták nyilvánosságra, nincsen ilyen jellegű dokumentum az iratok között. A Pesti úti idősotthonnak volt és jelenleg is van háziorvosi szerződése, ez azonban nem egyezik meg a főállású orvosi státusszal

– emelte ki a portál, hozzátéve, hogy Karácsony Gergelyék azt is állítják, hogy intézményükben az ellátottak ápolása, a szolgáltatóval kötött szerződésnek megfelelően az orvosi felügyelet mindvégig biztosított volt, azt azonban nem írják, ez azt jelenti-e, hogy mindvégig személyesen volt-e jelen főállású orvos végig ebben az időszakban, vagy telefonos konzultáció keretein belül.

Rendőrségi határozat.

Ha volt személyes orvosi jelenlét, akkor az intézmény vezetője a leírtak szerint miért szólította fel fokozott jelenlétre az orvost ugyanazon a napon, amikor Sklutéti György, a Pesti úti idősotthon vezetője a Kormányhivatalnak, illetve a fővárosnak is azt írta, hogy nincsen orvos

– tette fel a kérdést az origo.hu, hangsúlyozva, hogy az sem világos,  ha volt főállású orvos, aki személyesen is jelen volt a Pesti úti idősotthonban a járvány idején, akkor miért kellett április 13-án új orvost szerződtetnie az intézménynek és miért írta azt a Fővárosi Önkormányzat Sajtóosztálya, hogy az otthon háziorvosa feladatát távmunkában látta el?

Rendőrségi határozat.

Az ügyben a feljelentéseiről ismert Tényi István fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), amely információink szerint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el. Ugyanakkor a portálunk birtokába került rendőrségi határozat szerint Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány indítványozta a BRFK kizárását, aminek a bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes helyt adott. A kizárás oka, hogy az elfogultság látszatát is el kell kerülniük, tekintettel arra, hogy Terdik Tamás rendőr dandártábornok a beosztásából adódóan napi munkakapcsolatban van „az ügyben érintett” (mivel a Pesti úti idősotthon a Fővárosi Önkormányzat kezelésében van – PS)  Karácsony Gergellyel és a területért felelős főpolgármester-helyettes asszonnyal, Gy. Németh Erzsébettel. Megkeresésünkre a Fővárosi Főügyészség még annyit közölt, hogy az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytatja. 

Forrás: Pesti Srácok

További híreink

Nemzeti gazdasági kórkép – a magánbenzinkutasok már az út szélén

Kemény János

“Magyarország ne fizessen Ukrajnának!”

Kemény János

A Covid-oltások mellékhatásainak hosszútávú kockázatait vizsgálják a kutatók

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben