2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt Külföld

A norvég jegybank nullára csökkentette az alapkamatot

A koronavírus-járvány hatásainak enyhítése érdekében a norvég jegybank rekordalacsonyra, nullára csökkentette az alapkamatot.

    Szakértők azzal számoltak, hogy a norvég központi bank szinten tarja az alapkamatot.

A jegybank két hónapon belül most harmadszor csökkentett kamatot: március közepén 50 bázisponttal 1 százalékra, rá egy hétre további 75 bázisponttal 0,25 százalékra és most csütörtökön 25 bázisponttal nullára vitte le a kamatot.

    Norvégiában 2016 óta nem változott a 1,5 százalékos alapkamat idén március közpéig.

A norvég jegybank csütörtökön azt közölte, hogy legalább 2023 végéig marad a nulla kamatszint. Oeystein Olsen, a központi bank vezetője szerint Norvégia idei GDP-je mintegy 5 százalékkal csökken. Ez a becslés közel van az ország statisztikai hivatalának 5,5 százalékos gazdasági visszaesésről szóló, április végén megjelent előrejelzéséhez.


Norvégia hazai összterméke 1,9 százalékkal csökkent az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

MTI

További híreink

Ismét drágul a benzin

Irányi Dániel

Liberális rettegés az ATV-ben – “a Mi Hazánkat sajnos nem lehet semmitől eltiltani”

Faragó Dániel

Így (f)osztogat a szivárványkoalíció a DK fővárosában

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen