11.5 C
Budapest
2021. szeptember 20., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Afgán menedékkérők erőszakoltak és öltek meg egy 13 éves lányt Ausztriában

A helyi lapok értesülései szerint a kellőképpen érzékenyített 13 osztrák fiatal lány önként és gyanútlanul ment fel a 17-18 év körüli afgán férfiak lakására. 

Nem állítjuk le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és nem enyhítünk a menekültügyi törvényen” – közölte Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden, miután előző nap elfogták azt a két afgán férfit, akiket a múlt hét végén megtalált 13 éves kislány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak – írta meg az MTI.

A kancellárt megdöbbentette az eset, és mély együttérzését fejezte ki a család felé. Ilyen „barbár bűncselekmény felett nem lehet napirendre térni, a bűnelkövetőket nem támogatni kell a hamis tolerancia jegyében, hanem minél előbb ki kell toloncolni az országból” – közölte, azt ígérve, hogy a törvény lehető legkeményebb szigorával fognak eljárni az elkövetőkkel szemben.

Karl Nehammer belügyminiszter azt mondta, a befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség.

A kislány holttestét Bécs 22. kerületében, egy fának támasztva járókelők találták meg szombat reggel.

A rendőrség tanúvallomások alapján hétfőn őrizetbe vett két embert:

egy 18 éves afgán férfit, aki 2015-ben érkezett Ausztriába, és az egyszer már megítélt menedékjogát 2017-ben különböző bűncselekmények elkövetése miatt visszavonták, de kitoloncolni nem tudták, mert még kiskorú volt, és
egy 16 éves, szintén afgán állampolgárt, aki 2021 áprilisában érkezett Ausztriába, menedékkérelmet adott be, ami eddig elbírálás alatt volt.
A kihallgatásukat elkezdték, a rendőrség nem zárja ki további tettestársak közreműködését, de a folyamatban lévő nyomozás miatt egyéb információval nem szolgáltak.

Karl Nehammer azt mondta, aki „menedéket keres és talál Ausztriában, annak be kell tartania a törvényeket, ha ezt nem teszi, azonnal ki kell utasítani az országból”.

Az ORF közszolgálati televízió újságírójának felvetését, miszerint „a súlyosan traumatizált menekültek integrációjával nem törődik eleget az állam”, a belügyminiszter határozottan visszautasította. A befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség – mondta.

Kiemelt képünk illusztráció egy bécsi “befogadáspárti” tüntetésről – fotó: DW/K.Traill

További híreink

Elhasalt az újbudai ARC-plakátkiállítás

Gabay Dorka

Gulyás: szombattól újabb egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

Szabó Norbert

Kitiltották minden kórházból, miután felvételt készített az angliai “üres osztályokról”

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen