25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Kiemelt

Akár 80 százalékos is lehet az őszibarack termelők vesztesége az áprilisi fagyok miatt

Már biztos, hogy országosan jelentős veszteség éri a gyümölcsösöket a szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt. Leginkább az őszibarackot termelőket érte veszteség, 80 százalékra becsülik a kiesést, de a sárgabarack is csak fele lesz a korábbi mennyiségnek. Az alma, meggy, szilva megúszta, ezekből akár kiváló termés is lehet – összegezte ATV Híradó.

A klímaváltozás 2017 óta egyre jelentősebben érezteti hatását. Ekkor kezdődtek ugyanis a mára már rendszeresnek mondható áprilisi fagyok. Ennek oka, hogy az északi sark felől érkező hideg levegő egyre mélyebbre jut Európában, jellemzően pont abban az időszakban, mikor a gyümölcsfák virágba borulnak. Az idei fagy leginkább a barackot érintette.

“Most már azért lehet látni, hogy a barackban, az őszibarackra gondolok itt, körülbelül egy olyan 20-30 százalék a kiesésem, a sárgabarack esetében pedig egy jó 90 százaléka úgymond odalett a termésnek. Ez köszönhető a fagynak elsősorban”

– részletezte veszteségeit egy debreceni gazdálkodó.

Egy nagykanizsai körtetermelő szintén jelentős károkat szenvedett. Szerinte a virágzás időszakában még egy óra fagy is sok, “és az a baj, hogy ez hosszú időtartamban érte a gyümölcsösöket és nem egy nap, hanem három nap is volt ilyen hideg”.

Azt egyelőre nem lehet tudni, a terméskiesés hogyan befolyásolja majd az árakat.

“Az áremelkedések egy jelentős része az nem a termelőknek a körülményei miatt van úgy, hanem elsősorban az elosztás, a kereskedelem árpolitikája befolyásolja ezt a helyzetet jelentős mértékben, úgyhogy a tavalyi évhez képest szinte lehetetlen megmondani, hogy további áremelések várhatók-e”

– magyarázta a FruitVeb alelnöke.

A termelők azt mondják, hogy az adhat valami esélyt még egy kis termére, hogy az idén a korábbihoz képest több volt a virág, így még van esély arra, hogy akadt köztük olyan, amelyik át tudta vészelni a fagyot.

További híreink

A NASA szerint a Crew Dragon készen áll az első, emberes űrmissziójára

Kemény János

Nyári tisztújításra készül a neoliberális Momentum

Dunai Tibor

Orbán: 2021 végéig valószínűleg marad a járványügyi készültség

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben