17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Algériai izraelitától várja a nemzeti megújulást a francia jobboldal

A történelem folyásának megváltoztatására és Franciaország visszahódítására szólította fel híveit vasárnap Eric Zemmour jobboldali publicista, független elnökjelölt első kampánynagygyűlésén a Párizshoz közeli Villepinte-ben – írta meg az MTI. 

“Csaknem 15 ezren vagytok ma itt! 15 ezer francia, aki szembe megy a politikai korrektséggel, a szélsőbaloldal fenyegetéseivel és a média gyűlöletével”

– kezdte beszédét a 63 éves újságíró a tömeg előtt, amely folyamatosan azt kiabálta, hogy “Zemmourt-t elnöknek!”.

Az Algériából jött, berber zsidók gyermekétől várja a megváltás a francia szalonjobboldal. Reményeik szerint Zemmourt lesz majd az, aki az ő érdekeiket képviselve száll harcba az iszlám terjeszkedés, és a bevándorlás ellen.

“Mi itthon vagyunk! Mi itthon vagyunk!” – válaszolta skandálva a tömeg a Villepinte-i kiállítócsarnokban.

“Azt állítják rólam, hogy fasiszta, rasszista, nőgyűlölő vagyok” – mondta Zemmour, akit korábban kétszer elítélték rasszista gyűlöletkeltés miatt. “A politikai ellenfeleim a politikai halálomat kívánják. Az újságírók a társadalmi halálomra játszanak, és a dzsihadisták egyszerűen a halálomat akarják” – fogalmazott, visszautasítva a vádakat, azt állítva, hogy ő az egyetlen, aki szabadon gondolkodik, szabadon beszél, szabadon vitázik, szabadon mondja ki az igazságot a valóságról, miközben mások arról álmodnak, hogy betiltják a nagygyűlését és elítélnék.

A nagygyűlés kezdete előtt jelentette be Zemmour környezete, hogy az elnökjelölt Reconquete! (Visszahódítás!) néven alapítja meg a pártját. A kampányának szlogenje pedig a Napóleonnak tulajdonított “Olyan nincs, hogy lehetetlen” idézet lesz.

“A visszahódítás megkezdődött. A gazdaságunk, a biztonságunk, az identitásunk, a szuverenitásunk, a hazánk visszahódítása” – hangsúlyozta a jelölt. “A zéró bevándorlás lesz politikánk egyértelmű célja” – jelentette ki. Elmondta, hogy ha elnöknek választják, minden illegális bevándorlót és külföldi bűnözőt azonnali hatállyal kiutasít az országból, a kettős állampolgárságú bűnözőket megfosztja francia állampolgárságuktól, a bevándorlással kapcsolatos kérdésekről pedig népszavazást ír ki. Egyszerűsítené a közigazgatást, egy a kutatásért, energiáért és a külkereskedelemért felelős ipari minisztérium létrehozásával, valamint kivezetné Franciaországot a NATO katonai parancsnokságából.

A helyszíni tudósítások szerint Zemmour nagygyűlésén a tömeg egy része többször is rátámadt a helyszínről tudósító újságírókra és az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű szervezet békésen tüntető aktivistáira. A BFM hírtévé, a Brut és a Huffington Post felvételei szerint székeket dobáltak a tudósítók és a tüntetők felé, mielőtt a szervezők által megbízott biztonsági szolgálat emberei kimenekítették a megtámadott embereket.

Korábban Párizsban a rendőrség szerint 2200-an, a szervezők szerint 10 ezren tüntette Eric Zemmour elnökjelöltsége ellen.

Ha nem tudod megállítani, állj az élére

Eric Zemmour az internetre kedden feltöltött videóban jelentette be hivatalosan, hogy elindul a 2022-es francia elnökválasztáson. A Le Figaro című kóserkonzervatív napilap volt újságírója és a CNews hírcsatorna vitaműsorainak állandó meghívottja, aki két évtizede közismert médiaszemélyiség hazájában, valójában már hónapokkal ezelőtt megkezdte kampányát, amelynek egyik fő témája Renaud Camus író elmélete a “nagy lakosságcseréről”, amely szerint a muzulmán bevándorlók lassanként kiszorítják az őslakosokat Európából.

A szókimondó és provokatív megszólalásairól ismert Zemmour állandó műsorát a CNews hírtelevízió szeptember közepén megszüntette, s a Le Figaro című “jobboldali” napilap sem teszi azóta többé közzé a publikációit, Zemmour elnöki ambícióira hivatkozva. Azóta a közvélemény-kutatók is vizsgálják a népszerűségi mutatóját, s a felmérések november elejéig azt mutatták, hogy a bevándorlásról, az iszlámról és a nemzeti identitásról vallott radikális felfogásairól ismert Zemmour a második fordulóba is bejutna, maga mögé utasítva a néppálfordulással pártját kiherélő Marine Le Pent.

Néhány hete azonban Zemmour valamelyest visszaesett, és ha most tartanák az elnökválasztást, a szavazatok 14-15 százalékát kapná, s a harmadik helyen végezne az első fordulóban Marine Le Pen mögött.

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Kiemelt kép forrása: document.no

További híreink

Meghalt Gesztesi Károly

Dunai Tibor

Szamuráj darázs: megoldást jelentene, ha hazánkban is megjelenne a poloskák ősellensége

Irányi Dániel

Esztergomban a vendéglátósok 4-5 százaléka is végleg befejezheti

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen