5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
BűnügyKülföld

Állami segélyből finanszírozta a bombáját manchesteri robbantó

Brit sajtóbeszámolók szerint a manchesteri robbantóként elhíresült terrorista, Salman Abedi és testvére, Hashem Abedi anyjuk állami segélyéből vették meg a robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges alkatrészeket. A gyanú szerint Hashem Abedi bátorította bátyját a merénylet elkövetésére, azonban a bíróságon Hashem azt állította, hogy ha tud testvére tervéről szólt volna az anyjuknak.

Samia Abedi a terroristák édesanyja havonta több mint kétezer fontot (802 ezer forint) tehetett zsebre különböző juttatások keresztül. A bíróságon elhangzottak szerint a heti nagyjából 550 fontos kifizetések azt követően is megérkeztek a nő számlájára, hogy ő már nem is tartózkodott Nagy-Britanniában, ugyanis 2016. októberében hazautazott Líbiába. A banki adatok szerint a Samia Abedi bankkártyája folyamatos használatban volt távozása után is 50 és 300 font közötti készpénzfelvételeket regisztráltak. Érdekesség, hogy az utolsó segély mindössze három nappal a terrortámadás elkövetése előtt érkezett meg a számlára.

Az egyik tranzakció során egy 300 fontba kerülő 200 amperes akkumulátort fizettek ki egy manchesteri üzletben, de egyéb, robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges alapanyagot is vásároltak a kártyával.

Salman Abedi egyébként egy több mint háromezer fontos juttatást is felvehetett 2017. januárjában diákhitel formájában, ugyanis azt állította, hogy elveszítette a bankkártyáját és valaki azzal fizetett ki komolyabb összegeket. Úgy tudni, hogy a terrorista kapcsolatban állt egy másik elítélt dzsihadistával is, akit többször meglátogatott a börtönben, mielőtt felrobbantotta volna magát.

A 2017-es manchesteri terrortámadás május 22-én este fél 11 környékén történt Ariana Grande énekesnő telt házas koncertjén, a Manchester Aréna egyik kijáratánál. A robbantásban 22-en meghaltak és több százan megsebesültek, többségében tinédzserek.

Forrás: 888

További híreink

Idegesítette a harangszó – ezért gyújthatta fel a templomot Tiszakécskén egy fiatal

Faragó Dániel

Nem eltűnt, hanem gyermekeket terrorizált Dzsesszika

Irányi Dániel

Liz Trusst választotta kormányfővé a birt Konzervatív Párt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben