13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Alternatív valóság – a Fidesz politikusai így harcolnak a körzetükben élőkért (2. rész)

Érdekes jelenség, hogy a Fidesz egyéniben győztes politikusai még hónapokkal a választások után, a gazdasági válság idején sem csekkoltak ki a kampányüzemmódból és ugyanazokat a paneleket használják az online térben, mint közvetlenül április 3-a előtt. 

“Megvédjük a rezsicsökkentést, megvédjük a családokat és a magyarok életszínvonalát” – írják a Facebook oldalukon azok a képviselők, akik néhány héttel ezelőtt fegyelmezetten szavazták meg az összes megszorító intézkedést.

Az természetes, hogy egy világgazdasági krízis idején nehezebb időszak jár mindenkire, de ezt a háború kitörése után már világosan lehetett látni. A kormány és az egyéniben győztes fideszes jelöltek jórészt ennek köszönhetik a mandátumaikat, mármint annak a milliárdokból felépített kormánypropagandának, ami azt szajkózta, hogy csak a Fidesz győzelme esetén marad meg a rezsicsökkentés.

Ezek a derék és bátor egyéni győztesek, akik a listás képviselőkkel ellentétben papíron nem a pártjukat, hanem a körzetükben élőket hivatottak képviselni helyenként jóval több támogatói voksot kaptak, mint a listán maga a Fidesz. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy olyanok is szavaztak rájuk, akik a személyüktől azt remélték, hogy pártok feletti érdekképviseletet fognak ellátni. Fejlesztésekkel, források után való lobbizással és igen, ha kell akár konfliktust, belső vitát vállalva saját pártjukban.

Ennek ellenére

az egyéniben győztes fideszesek között egy sem akadt, aki ne szavazta volna meg a drasztikus megszorításokat.

Az első részben az Alföld déli megyéit vettük górcső alá:

Alternatív valóság – a Fidesz politikusai így harcolnak a körzetükben élőkért

Cikksorozatunk második részében azon győztes fideszesek Facebook oldalait vizsgáljuk, akik Baranya megyében jutottak mandátumhoz. 

Baranya megye

A választások előtti becslések (balliberális oldalról) megkülönböztettek billegő, biztosan fideszes, és biztosan ellenzéki körzeteket. Ez utóbbi csoportot Lakner Zoltán alapcsomagnak nevezte el, majd több tévéstúdióban kifejtette, hogy ezekről nem érdemes semmit beszélni, mert egészen biztosan az összefogásban szereplő jelölt fog győzni és ezek előfeltételei annak, hogy a hőn áhított kormányváltás megtörténjen. Az elemző számos alkalommal használta a vizsga előtti beugró, illetve az előselejtező kifejezéseket – utalva tehát fentiekre.

A végeredményt ismerjük, az előselejtező nem jött össze, az elemzőknek és maguknak a politikusoknak is nagy pofon volt, hogy ezekből a biztosra mondott körzetekből (kb.35) Budapesten kívül összesen kettőt sikerült megnyerni.

A sport világában szintén gyakran előfordul, hogy a megelőző várakozások nem jönnek be. Ennek egyik emblematikus példája volt az, amikor a norvég köztelevízió riportere élő adásban örömujjongásba kezdett látván, hogy a norvég nemzeti tizenegy a magyarokkal fog játszani az EB-részvételért. A 2015 őszén megrendezett párharcnak (norvég szempontból) súlyos bukás lett a vége. A stúdió felvétel bejárta a világot, a szakértőnek az eset után kínos bocsánatkérések hadát kellett tető alá hoznia.

A választások után a balliberális oldal elemzőitől és politikusaitól ez a bizonyos bocsánatkérés (esetleg lemondás) elmaradt, de ne ragadjunk le itt!

Eredeti témánkban a fentebb leírt körzettípus iskolapéldája a Baranya 2-es választókerület, ahol ugyan Hoppál Péter volt a címvédő jelölt, de az összefogás miatt nem sokan gondolták, hogy meg fogja tudni tartani a helyét.

Ez végül szűken, 44%-kal sikerült neki a Pécs egy részét magában foglaló körzetben, de a megyeszékhelyhez tartozó szavazókörökben vereséget szenvedett. Hoppál azóta közösségi oldalán érthető okokból folyamatosan támadja Pécs baloldali városvezetését. Az ilyen tartalmú posztok mellett az fedezhető fel, hogy Hoppál a szokásosnál egy fokkal mintha szolidabban terjesztené pártja propagandáját.

A családok megvédéséről alig néhány bejegyzése szól, cserébe viszont a 26 ezer követővel rendelkező felületén a saját családjáról sok információt láthatunk amelyek arról árulkodnak, hogy a honatya egyengeti családtagjainak útját. A kultúráért felelős államtitkár Botond fiáról azt tudhatjuk meg, hogy “hatalmas pontszámmal” nyert felvételt a Pázmányra, de szól híradás Hoppál Hunorról is, aki a Tusványoson lévő fesztivál alatt a még létező Pesti TV stábját segítette.

Hoppálról ezenkívül azt is megtudhatjuk, hogy nagy fesztiválrajongó, de két gyros között képviselőtársaihoz hasonlóan az ő oldalára is jutott emlékposzt a roma holokauszt alkalmából.

Hoppál Péter megválasztása után dilemma nélkül szavazta meg az összes megszorító intézkedést. A százezreket a csőd szélére lökő katatörvényről úgy emlékezett meg, hogy az tulajdonképpen még jó is a vállalkozásoknak. Íme a képviselő alternatív valósága:

A Mohács központú választókerületben Hargitai János 60% feletti diadala jóval egyértelműbb helyzetet teremt. Hargitainak szabad szemmel jól láthatóan komoly gondja akad a Facebook profil és a Facebook oldal közötti különbség felmérésével. Ennek egyenes következménye, hogy politikusi hírfolyamából nem derül ki, hogy miért szavazta meg a megszorításokat, de cserébe minden sportsikerről értesülhetünk posztjai alapján.

Hargitairól elmondható továbbá, hogy szinte semennyire nem folytat direkt politizálást a valamivel kevesebb mint 7 ezer követővel rendelkező oldalán. Híveit ezzel szemben az egy hétig tartó nyaralásáról 18, azaz tizennyolc darab bejegyzéssel (benne 114 fotóval) örvendeztette meg. Politikai tartalom híján szerkesztőségünk ezekből a fényképekből választotta ki a legszebbeket.

A festő szépségű tájakról visszatérve a jó öreg Baranyába ismét egy magabiztos, 61%-ot hozó országgyűlési képviselővel találkozhatunk. Ő az országosan teljesen ismeretlen Nagy Csaba. A Szigetvár központú, úgynevezett aprófalvas körzet képviselőjének oldaláról egész egyszerűen nem derül ki, hogy gazdasági válság van. Nagy egyetlen egy kormányzati kommunikációt sem vett át, helyettük olyan traktoroktól posztol, amiket a választókörzetében lévő települések nyertek el a Magyar Falu Programon keresztül.

Nagy képviselői Facebookjáról azt sem lehet kikövetkeztetni, hogy a rezsicsökkentéssel kampányoló kormánypárt megszorításokat vezetett be. Az már végképp nem derül ki, hogy Nagy Csaba maga is megszavazta ezeket az intézkedéseket. Hosszas keresgélés után egyetlen egy olyan bejegyzést találtunk, ami a 2023-as költségvetésről szól.

Ebben az országgyűlési képviselő így ír:

A költségvetés a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése lesz, ennek megfelelően állította össze a kormány a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot.
Magyarország kormánya vállalta, hogy az elhúzódó háborús helyzetben is megvédi az ország biztonságát, a magyar embereket és családokat, a rezsicsökkentés eredményeit, a munkahelyeket és nyugdíjakat. Megvédjük az elért eredményeket, tartalékokat építünk és csökkentjük a kockázatokat.
Jövőre is folytatódnak a családtámogatások, megmarad a 13. havi nyugdíj, ami az infláció mértékének megfelelően tovább emelkedik.
A 2010 óta létrejött 1 millió új munkahelyet meg fogjuk őrizni, támogatjuk a vállalati beruházásokat, ahogyan továbbra is alacsony szinten tartjuk a munkát terhelő adókat.

Az instabil nemzetközi környezet kihívásai ellenére is növekedési pályán tartjuk a gazdaságot, ami nem csupán a felzárkózás, hanem egy jobb világgazdasági pozíció elérését célozza meg.

A Baranya megyei honatyákról az a közös érvényű megállapítás tehető, hogy érzékelhetően kevésbé gondolják azt magukról, hogy megvédik a válságtól a magyar családokat, mint mondjuk a Békés, vagy a Bács-Kiskun megyei kollégáik. Azt nem tudjuk, hogy ez ellent mond-e bármilyen felsőbb kommunikációs elvárásnak, de az tény, hogy posztjaik sokkal kevésbé virálisak és kevesebb ingert, hozzászólást, megosztást generálnak az előző részben bemutatott politikusokánál.

A következő részben további képviselők online jelenlétét nagyítjuk fel, titkon azt remélve, hogy a mostaninál némelyest izgalmasabb személyekbe botlunk majd.

Addig is az előző részben szereplő orosházi Erdős Norbert út felújítást megörökítő kampányfotójával búcsúzunk.

 

További híreink

Duo Gladii Podcast – folytatódik a lap története

Faragó Dániel

Amikor nagy terhelés alatt leszünk, 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztetőkészülék kellhet majd?

Dunai Tibor

Budapest az egyetlen régió, ahol a lakosok jobban kötődnek Európához, mint saját hazájukhoz

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben