2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
HírekVélemény

Amcsi(k) haza!

David Pressman amerikai nagykövet – helytartói attitűdjével – méltatlanná vált arra, hogy Magyarország területén lásson el diplomáciai feladatot. Vélemény.

A közelmúlt egyik leghangosabb közéleti botránya volt hazánkban, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén tárgyalt David Pressman amerikai nagykövettel.

Az esetet követően több szakértő és a Kúria is kifejezésre juttatta, hogy az ilyen jellegű találkozók sértik a bírói függetlenséget, valamint szuverenitási kérdéseket vetnek fel az USA és Magyarország viszonylatában.

Mivel nem vagyok jogász, jelen írásomban inkább az utóbbival foglalkoznék.

Abszolút helytartói magatartásról árulkodik az amerikaiak részéről, hogy milyen módon és kik között jött létre a fent említett találkozó. David Pressman nagykövet gyakorlatilag berendelte raportra a két bírót, hogy osszák meg vele a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatos észrevételeiket.

Nem lennék meglepve, ha az amerikai diplomata emellett „megfontolandó tanácsokkal” és „ajánlásokkal” is ellátta volna az OBT két tagját.

Sokan írták/mondták a napokban, hogy fordított helyzetben elképzelhetetlen lenne egy ilyen találkozó – hazánk washingtoni nagykövete aligha tehetné meg, hogy gondol egyet, majd berendel két amerikai bírót az ottani magyar nagykövetség épületébe.

Úgy gondolom, itt van a kutya elásva. Ugyanis hiába hangzik szépen és magasztosan az, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország egymás barátai és szövetségesei, nemzetközi jogilag egyenrangú partnerei;

a valóságban mindenki tudja (és erre most újabb bizonyítékot kaptunk), hogy az USA gyarmatként kezeli hazánkat, a nagykövetük pedig helytartónak képzeli magát.

Természetesen ez nem csak nálunk van így, az Egyesült Államok a többi európai országgal is hasonló módon „ápolja” bilaterális kapcsolatait. Gazdasági és katonai erejüknél fogva több mint száz éve vindikálják maguknak a jogot, hogy beleszóljanak az európai nemzetek belügyeibe, adott esetben háborúkat döntsenek el.

Van itt azonban még valami. Schiffer András jegyezte meg a Spirit FM egyik műsorában, hogy még a Szovjetunió sem merészkedett odáig, mint most az USA. Tudniillik, hazánk több mint 40 évig tartó orosz megszállása alatt egyszer sem fordult elő, hogy a budapesti szovjet nagykövetségre berendeltek volna magyar bírókat eligazítás céljából. Vagy ha történt is ilyen, próbálták titokban tartani, de semmiképpen sem büszkélkedni vele és közreadni a fotókat.

Természetesen van különbség az Egyesült Államok és az egykori Szovjetunió között, azonban nem szabad átsiklani a nyilvánvaló hasonlóságok felett sem.

Ahogy a Szovjetunió birodalomként tekintett magára és eszerint viselkedett a nemzetközi politikában, úgy az USA-ra is igaz mindez.

Csak az amerikaiak gyakrabban élnek az ún. soft power eszközével, amely hosszú távon még eredményesebb is, mint a hard power, mert ez utóbbi általában ellenállást szül. („Kimentek a tankok, bejöttek a bankok.”)

S ha az egyik birodalmat képviselő ruszkikat – nagyon helyesen – haza akartuk küldeni; ugyanezt végre a másik birodalmat képviselő amcsikkal összefüggésben is megfogalmazhatnánk. Csak hogy tudatosuljon bennük, Magyarország nem az USA gyarmata – bármennyire is úgy tekintenek rá.

Nem vagyok telhetetlen, első körben azzal is megelégednék, ha csak egy amcsinak mutatnánk meg, hogy merre van az ajtó:

David Pressman nagykövet „úrnak”, aki helytartói attitűdjével méltatlanná vált arra, hogy Magyarország területén lásson el diplomáciai feladatot.

Aztán hogy mi lesz később mondjuk a NATO-tagságunkkal, vagy a tengerentúlról finanszírozott balliberális-globalista hálózatrendszer magyarországi csökevényeivel, az már más kérdés. Amíg a jelenlegi atlantista elit vezeti hazánkat, érdemi változás nemigen várható, éppúgy mint a gazdaság területén, ahol a szólamok ellenére a támogatások nagy részét az eleve óriási versenyelőnyben lévő globális nagyvállalatok kapják, a magyar kkv-k rovására. De ne kalandozzunk el, ez már egy másik cikk témája lehetne.

Visszatérve a lényeghez, röviden, de velősen csak ennyit üzennék David Pressmannek:

AMCSI(K) HAZA!

 

Kiemelt képünkön David Pressman. Forrás: HírTV

 

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Gyorshír: Késsel támadtak Janusz Waluśra

Kemény János

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Dúró Dóra a HírTV-ben: az EBESZ közgyűlésén éppen egy magyar politikusé volt a legmagyarellenesebb hozzászólás

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben