2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Annyi pénzt akar George Floyd családja perelni, hogy soha többé ne kelljen dolgozniuk

A májusban Minneapolisban rendőri erőszak következtében meghalt afroamerikai George Floyd családja polgári peres eljárást indít az amerikai város önkormányzata és rendőrsége ellen – jelentette be a család ügyvédje, Ben Cramp csütörtökön.

“Nemcsak a 8 perc 46 másodpercig George Floyd nyakán térdelő Derek Chauvin rendőr térde, hanem Minneapolis város rendőrsége egészének térde ölte meg őt”

– fogalmazott a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján a családi ügyvéd.

Ben Crump nem részletezte, hogy milyen összegű kártérítést kérnek a várostól. Ezt illetően csupán annyit mondott:

biztosítani akarja, hogy a család “örök időkre” megszabaduljon az anyagi nehézségektől.

“Ha úgy gondolják, hogy a feketék élete számít, akkor érthető, hogy mi mindent megteszünk azért, hogy ezeknek az életeknek értékük is legyen” – fogalmazott a család másik ügyvédje, Chris Stewart.

A 46 éves George Floyd május 25-én, erőszakos rendőri intézkedés következtében halt meg. A négy intézkedő rendőr egyike, Derek Chauvin megbilincselte őt, majd a nyakára térdelt. A férfi hiába könyörgött levegőért, a boncolási jegyzőkönyv szerint valószínűsíthetően már az ötödik percben életét vesztette.

Az intézkedésben részt vevő négy rendőrt letartóztatták, Chauvin ellen gyilkosság, három kollégája ellen pedig bűnrészesség miatt emeltek vádat.

Floyd halála után szerte az Egyesült Államokban tüntetéssorozatot szerveztek a rendőri erőszak és a – főleg a rendőrség soraiban feltételezett – rasszizmus ellen.

(MTI)

További híreink

Az ukránoknak szánt pénz nyomában

Kemény János

“A magyar föld nem eladó!” – Vagy mégis?

Kemény János

Végrehajtómaffia – Miért nincs napirenden a kar új elnökének megválasztása?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben