18.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
HírekKülföld

Apa akart lenni a transznemű férfi, de a bíróság szerint jogilag anya a nő

Hogy mi van???

Jogilag anyának kell tekintetni azt a transznemű férfit, aki nőnek született, de később férfivé vált, majd gyermeknek adott életet – mondta ki szerdán az angliai legfelsőbb bíróság.

A 32 éves brit Fred McConnell azt kérte a testülettől, hogy apaként jegyezzék be a gyermek születési anyakönyvi kivonatába, ám a bíróság elutasította azt.
A döntés precedens értékű, brit bíróság először hozott döntést ilyen ügyben.
„Orvosilag és jogilag ma már lehetséges, hogy egy személy, akinek nemét a törvény férfiként ismeri el, várandós legyen és gyermeket szüljön”.

Egy férfivé átalakult nő szülői státusza a „szülés biológiai szerepéből fakad”, ezért jogilag anyának kell tekinteni – szögezte le Andrew McFarlane, a legfelsőbb bíróság családjogi részlegének elnöke indoklásában.
„Évszázadokon át egyetlen bíróságot sem kértek arra, hogy meghatározza az anya fogalmát az angol szokásjog alapján, és úgy tűnik, csekély számú hasonló döntés született más bíróságokon a nyugati világban” – tette hozzá.
Fred McConnellt születésekor nőnek regisztrálták, 22 éves korában vált hímneművé: kettős emlőeltávolítást végeztek nála és tesztoszteronterápiát is kapott, hivatalos irataiban férfira változtatták nemét. 2016-ban azonban felfüggesztette a tesztoszteronterápiát és később terhes lett, donor spermájával termékenyítették meg, és 2018 januárjában szülte meg gyermekét. (demokrata/MTI)

További híreink

Olyan méretű az ausztráliai bozóttűz, hogy már saját időjárást is generál

Dunai Tibor

Fél nap alatt elfogták a szomáliai erőszaktevőt

Szabó Norbert

“Jó lesz az így tesó”: rendszám nélkül közlekedett és balesetet szenvedett

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben