36.3 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Az ausztráliai Victoria állam betiltja a “szexuális orientáció” megváltoztatására irányuló terápiákat

Az ausztráliai Victoria államban betiltják a nemi irányultság és a nemi identitás megváltoztatására irányuló, úgynevezett konverziós terápiát, ilyen értelmű törvénytervezetet terjesztett be a helyi kormány a parlamentben hivatalos szerdai bejelentés szerint.

Daniel Andrews kormányzó közlése szerint a javaslat megtévesztőnek és károsnak nevezi az ilyen jellegű terápiákat, és 10 ezer ausztrál dollárra (több mint 2 millió forintra) büntetné, vagy pedig 10 évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálná őket.

Az ügyben az állam részéről már tavaly egyeztetéseket folytattak az LMBTIQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, interszexuális és queer) érdekvédelmi csoportjaival is, és Ro Allen, a közösség ügyeivel foglalkozó victoriai megbízott azt mondta, hogy a törvény – amelynek a fontosságát szerinte nem lehet eléggé hangsúlyozni – “életeket fog menteni”.

Az új jogszabály felhatalmazza majd a Victoriai Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottságot (VEUHRC) arra, hogy kivizsgálja a konverziós terápiákkal kapcsolatos híreket, továbbá tervet dolgoznak ki a már elvégzett kezelések áldozatainak a támogatására is.

“Világos üzenetet küldünk: senki nem +hibás+ a nemi orientációja vagy a nemi identitása miatt. Sem az ilyen nézeteket, sem pedig az efféle visszataszító kezeléseket nem fogjuk tűrni Victoriában” – jelentette ki Jill Hennessy, az állam főügyésze.

A benyújtott törvényjavaslat szélesebb körű, mint az augusztusban Queensland államban már elfogadott jogszabály, amely – jóllehet az első ilyen jellegű volt az országban – bírálói szerint csak az egészségügyi rendszeren belül szankcionálja a “helyreállító terápiákat”, és nem terjed ki a nem hivatalos kezelésekre.

További híreink

Gránátot, fegyvert ,lőszert és kábítószert is találtak egy baranyai férfinél

Dunai Tibor

Osztrák miniszter: Törökország nem megbízható partner

Kiss Albert

11 ezernél is többen kaptak helyszíni bírságot a kijárási korlátozások megsértése miatt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben