1.3 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Az Egyesült Királyság visszaállítja a karanténkötelezettséget több országgal szemben

Ismét kötelező lesz a 14 napos karantén az Egyesült Királyságban a Franciaországból, Hollandiából, Monacóból, Máltáról, valamint a Turks- és a Caicos szigetekről és Arubáról érkezők számára a koronavírus-járvány miatt – jelentette be a csütörtök este a Twitteren Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

Shapps a BBC közszolgálati televízióban azzal érvelt, hogy nem kockáztathatják az esetlegesen külföldről behurcolt fertőzéseket.

A rendelkezés szombat hajnalban lép életbe.

A brit hatóságok korábban már hasonló intézkedést vezettek be a Spanyolországból és Belgiumból érkezők esetében.

Boris Johnson brit miniszterelnök leszögezte: kormánya “kíméletlen” lesz a rendelkezés betartatásában.
Londont a járvány elején számos bírálat érte, sokan úgy vélték, a hatóságok nem megfelelő járványkezelése volt a felelős számos, egyebek közt az ekkor gócnak számító Olaszországból behurcolt fertőzésért.
Spanyolország után Franciaország a brit állampolgárok második legkedveltebb nyaralási célpontja, becslések szerint az új rendelkezés több százezer brit állampolgárt érinthet.

Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter Shapps bejelentésére Twitteren azt válaszolta, ugyanilyen intézkedéseket foganatosítanak a britekkel szemben. Egyúttal sajnálatát fejezte ki a brit kormány döntése miatt, hozzátéve, reméli, hogy a dolgok mihamarabb visszatérnek a normális kerékvágásba.

A brit közlekedésügyi minisztérium részéről azt közölték, a Franciaországból érkező adatok a Covid-19-megbetegedések ugrásszerű növekedését jelzik: 66 százalékos növekedést mértek a múlt héten jelentett új esetekben százezer emberre vetítve.

A minisztériumból hozzátették, hogy hasonló növekedést tapasztaltak az elmúlt négy hétben Hollandiában is, ahol augusztus 7. és 13. közt ez az arány 52 százalékos volt.

Leszögezték továbbá, hogy Máltán az elmúlt hét napban 105 százalékos növekedés történt.

Csütörtökön az Egyesült Királyságban 1009 új fertőzöttet regisztráltak. Szerdán az ország egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy mostantól új módszer szerint számolják a vírus okozta haláleseteket, és csak azokat a haláleseteket tekintik koronavírus következményének, amelyek egy pozitív vírustesztet követő 28 napon belül következtek be. Noha így 5000-el csökkent azok száma, akiket a koronavírus áldozataiként tartanak nyilván, az új adat, 41 347 még mindig a legmagasabb Európában.

MTI

További híreink

Személyvonat és nyerges vontató ütközött össze Kunszentmártonnál

Dunai Tibor

Nyoma veszett a leggazdagabb kínainak, miután bírálta a Kommunista Pártot

Irányi Dániel

Székelyföld – Határtalan élmény

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben