1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Az EMSZ szerint Klaus Iohannis politikájának lényegévé vált a magyarellenesség

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) két társelnöke által jegyzett nyilatkozatban állapította meg hétfőn, hogy Klaus Iohannis román államelnök politikájának a “lényegévé vált a magyarellenesség”.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségre lépésével létrejött Erdélyi Magyar Szövetség Klaus Iohannis hétfő délutáni kijelentéseire reagált. Az államfő ezúttal azzal vádolta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy olyan “párhuzamos közigazgatási törvénykönyv” elfogadását támogatja, amely – mint fogalmazott – “kötelezővé teszi a magyar nyelvet Erdély egyes területein”, ez pedig “Székelyföld autonómiájához vezet”.

Az EMSZ hangsúlyozta: a szabad nyelvhasználat, “mellyel az államelnök riogat”, nem veszélyforrás, hanem Románia által elfogadott nemzetközi dokumentumokban is biztosított jog. A szövetség szerint a mostani tervezet semmivel sem biztosít több jogot, mint amennyit Románia a nemzetközi dokumentumok ratifikálásával már elfogadott.

  “Megértjük, hogy a szász gyökereiről, kultúrájáról és nyelvéről lemondott Iohannisnak az anyanyelv mit sem jelent, mi azonban semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak feladni abbéli szándékunkat, hogy nyelvhasználati jogainkat a lehető legszélesebb körben kiterjesszük. Ugyanígy nem mondunk le önrendelkezési törekvéseinkről sem, melyek eredményeként – az államelnök egyre kétségbeesettebb nyilatkozatai ellenére is – élhető jövőt biztosíthatunk az erdélyi magyarságnak” – áll a nyilatkozatban.

Az EMSZ szerint Klaus Iohannis “végleg kiírta magát a civilizált, európai politikusok sorából, s méltatlanná vált tisztsége betöltésére”. Az államfő – a társelnökök szerint – bebizonyította: nem kíván a korábban rá nagy számban szavazó erdélyi magyar közösség államelnöke lenni. “Döntését tudomásul vesszük, s immár kijelenthetjük: Iohannis nem a mi elnökünk!” – áll az állásfoglalásban.

Az EMSZ arra kérte mindazokat, “akik elítélik az államelnök uszítását”, hogy aláírásukkal támogassák a nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezést.

“Ne hagyjuk, hogy Iohannis nevessen a végén!” – áll a Csomortányi István EMNP-elnök és Mezei János MPP-elnök által jegyzett állásfoglalás végén.

Klaus Iohannis arra a törvénytervezetre utalt hétfői nyilatkozatában, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tavaly októberben nyújtott be a parlamentben. A tervezet kisebbségi fejezetében elsősorban azokat az anyanyelvhasználati jogokat foglalja össze, amelyeket a román parlament a közigazgatási törvénykönyv részeiként 2018-ban már elfogadott, de a törvénykönyv egésze nem állta ki az alkotmányossági próbát. A tervezet benyújtását az RMDSZ azért látta szükségesnek, mert a Dancila-kormány az alkotmánybírósági elutasítás után tavaly sürgősségi kormányrendelettel léptette életbe a közigazgatási törvénykönyvet, de ebből már kihagyta a kisebbségek anyanyelvhasználatára vonatkozó részeket.

MTI

További híreink

Mikor is kell átmenni a hídon? – nyílt levél Erdélyből Orbán Viktorhoz

Faragó Dániel

HVIM: Pánik helyett ima, liberalizmus helyett fegyelem

Joó György

Ferenc pápa tendenciaváltást sürgetett a demográfiai csökkenés ellen Európában

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben