11.9 C
Budapest
2022. szeptember 27., kedd
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

“Az EU elfogadta azt a hihetetlen mechanizmust, hogy ha egymillió vakcinát akartunk kapni időben, akkor ötmilliót kellett rendelnünk”

Csehország eddig 21 milliárd koronáért (371,12 milliárd forint) vásárolt koronavírus elleni vakcinát, de csak hétmilliárd korona értékű oltóanyagot használt fel – közölte az MTI szerint Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter vasárnap a közszolgálati televízió vitaműsorában.

Vlastimil Válek elmondta:

a hétmilliárd korona 17 millió adag vakcinát jelent, amelyek árát az országban működő kilenc egészségbiztosító állta. A többit az államnak kellett kifizetnie.

Válek szerint Csehország összesen 50 millió vakcinát vásárolt, de ebből ténylegesen csak 17 milliót használtak fel. További 1,5 milliárd koronába kerültek az államnak a különféle kiegészítő, fel nem használt gyógyszerek, amelyeket kormányrendeletre a kórházaknak kellett beszerezniük.

Csehország már érdeklődik a Pfizer cég új, módosított vakcinái iránt is. Várható, hogy ezeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) napokon belül jóváhagyja. A cseh kormány 3,5 millió adagot rendelt, amelyeket az év végéig kell leszállítani. Válek szerint a koronavírus új mutációi sokkal veszélyesebbek, mint a korábbi variánsok. Roman Prymula volt egészségügyi miniszter, akinek az általa jóváhagyott járványellenes szabályok megsértéséért kellett távoznia tisztségéből, bírálta a vakcinavásárlás európai uniós szabályait.

Az EU elfogadta azt a hihetetlen mechanizmust, hogy ha egymillió vakcinát akartunk kapni időben, akkor ötmilliót kellett rendelnünk. Ez a gyakorlat az egész világon elterjedt, és szerintem rendkívül inkorrekt volt

– mutatott rá a televízióban Prymula, aki ismert járványügyi szakértő Csehországban. Ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a lobbistáknak megéri “kopogtatni” az Európai Unió vezetőinél.

Kiemelt képünkön Roman Prymula volt egészségügyi miniszter

További híreink

Káoszba torkolltak a kijárási tilalmak Afrikában

Szabó Norbert

A lezárások meghosszabbítása megfosztaná a német gazdaságot a növekedéstől az idén

Kemény János

Magyargyalázással ünnepelték a kupagyőzelmet a bukarestiek

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben