11.5 C
Budapest
2021. szeptember 20., hétfő
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Kiemelt

“Az EU-nak meg kell szüntetnie Magyarország tagságát” – írja egy amerikai közgazdász

Az Európai Uniónak meg kell szüntetnie Magyarország tagságát – ezzel a címmel jelent meg Daron Acemoglu, az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) ismert közgazdászának írása a Project Syndicate oldalán – vette észre az Index.

Azt hihetnénk, hogy ha már közgazdászról van szó, akkor egy szakmailag megalapozott érvelést kapunk arról, milyen gazdasági érvek indokolják, hogy ki kell rúgni hazánkat a föderalizmus irányába kacsintgató Unióból. Nos, aki ilyesmit várt a török-örmény amerikai közgazdásztól, annak csalódnia kell. Acemoglu kijelentését ugyanis egy Mark Rutte holland kormányfő idézettel indítja, és annak szellemiségében is folytatja.

Szerinte Magyarország és Lengyelország “lebontotta a jogállamot” és a “demokráciát”, melyek Nyugat-Európában – de különösen az USA-ban – csak úgy virágoznak, ugyebár. Sérelmezte, hogy a sajtóban “egyre kevesebb a szabadság” – ezt ő már csak tudja, bizonyára naponta olvas magyar médiumokat, ahol alig találni balliberális hírportálokat. A civil szervezetek kapcsán pedig állandó “fenyegetést” és üldöztetést vizionál.

Daron Acemoglu szerint az utolsó cseppet a pohárban az jelentette, hogy egyik ország sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez. (Így pedig nem hagyták, hogy korrupt rendszerüket egy még náluk is korruptabb intézményrendszer ítélje meg – a szerk.)

Magyarország és Lengyelország gúnyt űz az “európai értékekből”

– állítja, nem részletezve mik is lennének ezek az “értékek”.

Az Európai Uniót dicsérve kiemelte a keleti bővítési projekt “sikerességét”, mely mindenképp hozzájárult ahhoz, hogy Közép-Kelet-Európa a Nyugat gyarmata szocializmusból demokrácia legyen.

De úgy tűnik, hogy mára a keleti expanzió vált az EU achilles-inává. Magyarország és Lengyelország az Unió működésképtelenségének, intézményi gyengeségének a szimbólumává vált

– véli a közgazdász.

Végül azt írta, az Európai Unió többé nem tehet úgy, mintha Magyarország demokrácia lenne, mivel azzal saját magát is hitelteleníti. Hozzátette:

az EU-nak úgy kell átalakítani a törvényeit, hogy a magyar és a lengyel vétó ellenére is érvényesíteni lehessen a lisszaboni szerződés 7. cikkelyében megfogalmazott szankciókat, addig is, amíg kitalálják, hogy miként lehet megszüntetni Magyarország tagságát.

Ha törvény köti a kezünket egy folyamatban lévő eljárásban, egyszerűen változtassuk meg azt a törvényt, hogy semmi se gátoljon minket a nekünk tetsző eredmény elérésében. Ez ám a demokratikus hozzáállás!

Hacsak az utolsó pillanatban nem következik be valamiféle csodaszámba menő visszatérés a demokráciához, akkor Magyarországnak mennie kell az európai projekt túlélése érdekében

– zárta írását a közgazdász. Noha azt nem részletezte, mi is az az “európai projekt”, amit mindenképp meg kell menteni.

Fotó forrása: yahoo.com

További híreink

Nincs több rum : bajban a jenkik

Faragó Dániel

Azta! Esőből energiát?

Kiss Albert

Nagy-Britannia: alig nyitottak újra a boltok, már késeltek Burnley-ben

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen