17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Az ország 19 megyéje közül 18-ban az országos átlag alatt vannak a fizetések

Az év első két hónapjában teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 506 700, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 518 300 forint volt – adta hírül a KSH adataira hivatkozva az MTI.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 337 000, a kedvezményeket is figyelembe véve 348 500 forintot ért el. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 22,8, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 23,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 477 200, a költségvetésben 599 700, ami 12,3, illetve 53,5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

18 megye nem éri el az átlagot

A tavalyi évben a legjobban Budapest szerepelt, ahol 360 ezer forintos nettó átlagkeresetről beszélhetünk, vagyis a Fidesz-kormány alatt tovább nőt Magyarország “vízfej” státusza, az ország pedig továbbra is a főváros köré épül. Második helyen végzett Győr-Moson-Sopron 309 ezer forintos nettó átlagkeresettel.

Innentől viszont már csak átlag alatti megyék jönnek.

A sereghajtók pedig: Nógrád (220 ezer forint), Békés (213 ezer forint) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (202 ezer forint).

A KSH alábbi térképén nagyobb kategóriákra bontva láthatóak a megyei átlagkeresetek:

Tehát az országos átlagkereset úgy néz ki, hogy Budapest lakosságának egyötöde nagyon jól keres, a többiek sem rosszul, és ez szépen felhúzza az országos átlagot, mely nagyon jól mutat a statisztikákban, ám a valósághoz alig van bármi köze.

Ugyanez a tendencia az egyes megyék fejlettségében, az egy főre jutó GDP-ben is megfigyelhető, ott szintén csak Budapest és a nyugati régió haladja meg az országos átlagot. E tekintetben az is jellemző még, hogy ahol kevesebb a nemzetközi iparvállalat, ott rendszerint a keresetek is alacsonyabbak.

Magyar Jelen – MTI – Index

További híreink

A Mi Hazánk is indul a jászberényi polgármester-választáson

Kemény János

A bolgár kormány elárasztja az Evros folyót, hogy megállítsa a migráns inváziót

Irányi Dániel

Fertőtlenítőből nem szorulunk többé importra

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen