17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Bagdy Emőke veszélyesnek látja a gendermeséket, el is határolódnak tőle a szaktársak

Több száz pszichológus gondolja úgy, a Meseország mindenkié című könyv “fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára”. A szakemberek nyílt állásfoglalást is közzé tettek a könyv mellett, amit állítólag már 800 pszichológus alá is írt. A támogatók száma azonban nem követhető a nyílt levél oldalán.

Már mintegy nyolcszáz pszichológus állt ki a gyermekek egészséges fejlődését károsító Meseország mindenkié című könyv mellett, és ugyanennyien határolódnak el Bagdy Emőkétől, aki szakemberként markáns véleményt fogalmazott meg a könyvvel szemben – írja a 24.hu. A portál pszichológusok álláspontját idézve azt írta: a mesék kiemelkedő fontossággal bírnak az életünkben, mert azt mutatják meg, ahogyan a világ körülöttünk működik. Az értékek közvetítésén és a helyzettel való megküzdési módok bemutatásán keresztül a mesék éppen abban tudnak segíteni, hogy az olvasó eljusson egy saját, belső rendig. A Meseország mindenkié fontossága és különlegessége a sokféleségben rejlik. A könyv olyan karaktereket jelenít meg, akik nem vagy nagyon ritkán szerepelnek mesékben, így a kötet mind az érintett csoportok, mind a többségi társadalom tagjainak fontos üzenetet hordoz.

A szakemberek szerint a mesekönyv azért jelentős az abban megjelenő szereplőkhöz hasonló gyerekek számára, mert saját magunk elfogadása és pozitív önértékelésünk szempontjából elengedhetetlen, hogy találkozzunk hozzánk hasonló, pozitív hősökkel, akik példaképként szolgálhatnak ahhoz, hogy a csoportot, amelynek tagjai vagyunk, pozitív színben lássuk.

A genderbarát pszichológusok kutatásokra alapozva azt írják, az el-nem-fogadottság és a kirekesztő környezet hatására a társadalom többségétől különböző emberek komoly szorongást és krízist élnek át, mely elidegeníti őket a többségtől, így hozva létre egy megosztott társadalmat. Ebből kifolyólag e könyv a többségi társadalom gyermekei számára éppen azért fontos, hogy lássanak tőlük eltérő élethelyzetben lévő gyerekeket. Lássák, hogy az említett csoport tagjai hozzájuk hasonlóan sokfélék, és még ha bizonyos dolgokban különböznek is, sok vágyuk, küzdelmük és motivációjuk megegyezik. Fontos megjegyezni, hogy a könyv nem kötelező olvasmányként jelent meg, annak megvételéről és olvasásáról mindenki szabadon dönt, és ezt a szabadságot tiszteletben tartjuk. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy nem létezik olyan, hogy túl korai érzékenyítés, ha a történet és a szöveg az adott korosztálynak megfelelő. A könyv ezek alapján kiváló érzékenyítő eszköz lehet a gyermekeknek, hiszen az ő nyelvükön mesél olyan emberekről akik velünk élnek, de nem feltétlenül találkoznak velük a mindennapokban.

A tiltakozó pszichológusok kiemelik, a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára, ezért több pszichológustól – például Bagdy Emőkétől – is elhatárolódnak

Ismert, Bagdy Emőke a mesekönyv kapcsán a Magyar Nemzetnek nemrég úgy fogalmazott a gendermesék veszélyt jelentenek a kisgyerekekre.

Az ismert pszichológusprofesszor szerint a korai érzékenyítés azért veszélyes, mert a szociális behatások olyan erőteljesek tudnak lenni, hogy megakadályozhatják a szabályozó gén kinyílását vagy módosíthatják azt, ami tovább is örökítődik. Hangsúlyozta, hogy a szülőknek és pedagógusoknak azt kell erősíteniük, amit genetikailag hoz magával az illető, így teremtve meg a biológiai nem és a társadalmi nem összhangját, annak érdekében, hogy ne legyen krízis a gyermek lelkében. Bagdy Emőke azt is fejtegette, hogy óvodáskorban ha arról hall a gyerek egy történetet, hogy két herceg egymásba szeret, akkor ezt megjegyzi, és számára már evidencia lesz, hogy a fiúk egymásba szerethetnek.

A 24.hu cikkéből csak az nem derül ki, mire alapozzák, hogy 800 szakember már aláírta a pszichológusok nyílt levelét, mivel a támogatók száma nem látható az oldalon.

(24.hu)

 

További híreink

Emelkedik az olajár az OPEC szombati ülésének hírére

Szabó Norbert

Ukrajna betiltja az ott élő orosz előadóknak, hogy fellépjenek

Faragó Dániel

A kijárási korlátozás alatt is lehet vért adni

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen